Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kis Borászatok - Nagy borokkal - Sorozat - Lantos Családi Pincészet

Kis Borászatok - Nagy borokkal - Sorozat - Lantos Családi Pincészet

Lantos Családi Pincészet – Szeretik a kihívásokat és meg is birkóznak velük

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az alföldi szőlőterületekre milyen irigykedve néztek a 19. Században. Amikor ugyanis a filoxéra vész letarolta Európa ületvényeit az Alföldön vígan teremtek a szőlők. A 20. és 21. század aztán több kihívás elé állította legnagyobb borvidékünket, amivel csak igazán kalandvágyó és elhivatott borászok tudnak megbirkózni. Lantos Szabolcs ilyen és olyan borokat készít, amivel minden előítéletünket legyőzi.

 

Lantos Szabolcs beleszületett az alföldi borászkodásba, de lett volna más választása, jogász feleségével mégis úgy döntöttek, hogy minőségi palackos borok készítésére építenek birtokot. 2009-ben alakult meg a cég, első a 2008-as évjáratuk volt. Saját szőlőjük volt mindig is és már a 2000-es évek közepén elkezdtek gondolkodni, hogy minőségi palackos bort szeretnénk készíteni és el is kezdték tudatosan ennek szem előtt tartásával építeni a birtokukat.

Ahogy mondja:

„Nem azért, mert annyira jó üzletnek tűnt, akkor sem volt olyan jó a borászatok helyzete, ami mára csak rosszabb lett. Csak az igény miatt, mert szerettünk volna bizonyítani. Már 2009-ben is voltak borászatok, akik szép borokat készítettek, én is gondoltam meg tudom csinálni.”

20 hektárt hoztak össze részben a családtól, részben mástól vásárolva és feleségével közösen viszik a birtokot, amibe már 17 éves fiuk is besegít. Úgy építették fel a területeket, hogy minden szőlőfajtának meglegyen a megfelelő talaj. Szabolcs egy előítéletről azonnal lerántja a leplet. Az Alföldön, a Kunságban a talaj változatosabb, mit gondoljuk. Ugyan mindent elfed a homoklepel, de alatta különböző talajok vannak. A legfontosabb a lösz, agyag, homok, amik mind másra jók. Minden területen talajmintát vettek és annak megfelelőn telepítették oda a szőlőket.

Az előítéletek az alföldi borászok nagy ellensége. Szabolcsék számára ez az egyik nagy kihívás.

„Pont azért kezdtünk el, mert szerettük volna legyőzni az Alfölddel kapcsolatos előítéleteket. Szeretnénk mi is hozzájárulni, hogy visszaállítsuk az Alföld renoméját.” – teszi hozzá.

Lantos Borok - Lantos Borászat interjú

A borokat kóstolva úgy érezhetjük, ezt a céljukat elérték. Vörösboraiknak, amelyeket löszös talajra telepítettek soha nem volt baj a testükkel, habár sokan hiszik, hogy az Alföldön csak könnyed borok teremnek. „

Akik így gondolják, - mondja nem veszik számításba, hogy itt a legmagasabb a napsütéses órák száma az egész országban. A jó talajon ezek a vörösszőlő fajták sokra képesek.”

A klíma legnagyobb kihívása itt a fagy. Az Alföldön a fagy nagy károkat képes okozni, ezért minél nagyobb a birtok, annál nagyobb a kockázat is, hogy esetleg a fagyok miatt nagy veszteség éri a borászt. Ezt a kockázatot is vállalni kell, annak, aki itt szép borokat akar készíteni.

Lantosék a könnyebb fehérektől, fahordós borokig többféle stílust képviselnek. Nagyon fontos szempont, hogy megőrizzék az Alföld hagyományait és készítsenek igazi idevalósi borokat. Ezek közül a legfontosabba a kövidinka, amihez szintén sok előítélet tapad a szocializmus tömegtermelése miatt. De csak addig, amíg meg nem kóstoljuk az övéket. Ez zászlósboruk, amellyel például már a Vinagoran is nyertek ezüstérmet, de több fontos külföldi kóstolón is izgalmasnak értékelték ezt a ma már ritkaságnak számító fajtát. Legjellemzőbb illata a rezeda, ami a szakértő számára felismerhető teszi. A fogyasztók értékelik a fajtát, mert ez a legnépszerűbb boruk. Sokkal nagyobb nehézséget okoz, a másik alföldi fajta az ezerjó. Ez Szabolcs személyes kedvence, mert nagyon sokarcú, karakteres bor, amiből szinte bármi jól készíthető. Kaptak is egy Vinagora aranyat fahordós 2011-es borukkal, de az ezzel kapcsolatos előítéleteket még nem tudták legyőzni. A piac nem látja benne azokat az értékeket, amiket a borász. Pedig az ezerjó fontos összetevője a népszerű Eszterlánc nevű fehér gyöngyöző boruknak- Mert itt fontos a sav – mondja Szabolcs és az ezerjónak az van.

A vörösek közül a Kékfrankos 2012 hozta eddig a legszebb eredményt. Az ország legjelentősebb kékfrankos versenyén ez lett a 2. legjobb bor.

A borok Szabolcs ízlését tükrözik, még az irsai is inkább citrusos, füves, zöldes, mert ki nem állhatja a pacsulis borokat. Inkább lendületes savra szüretelt Irsait készít, hogy friss és üde maradjon parfümösség nélkül. Roséjuk az egyik legnépszerűbb boruk webáruházunkban. Igazi üde, epres bor.

Ma ugyan csak 30 ezer palackot készítenek, de a 20 hektáros birtokméretben több van. Fejlődni szeretnének, de csak fokozatosan a piaccal együtt nőni. Egy alföldi borásznak még az átlagnál is türelmesebbnek kell lennie, mert szisztematikus munka kell, hogy legyőzzenek a kihívásokat.

Sok sikert kívánunk nekik, gyertek mai kóstolónkra a Lantos Pincészettel a Veritas Dohányba!

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: lantos boraszat