Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kis Borászatok - Nagy borokkal - Sorozat - Kiss Attila Mátra – A bor precíz művészet

Kis Borászatok - Nagy borokkal - Sorozat - Kiss Attila Mátra – A bor precíz művészet

Mátrai borvidék: Kiss Attila – A bor precíz művészet

Amikor az ember Kiss Attilával beszél vagy dolgozik, rögtön érzi, hogy precíz ember, amit nem is rejt véka alá. „A precizitást abszolút fontosnak tartom. Munkát csak úgy lehet végezni, ha 100 százalékig tökéletesen tesszük.” – mondja, de hozzáteszi - A borhoz azért kell a kísérletezés és kreativitás. A kettőt össze kell hangolni.

Sokan érezzük úgy, hogy a Mátrai borvidéket elhanyagolták a döntéshozók az elmúlt évtizedekben. Ide nem jöttek olyan fejlesztési források, nem érezhettük, hogy hisznek benne. Szerencsére az itt élő borászokat ez nem keserítette el, ők kitartóan hittek ebben, a többitől alapvetően eltérő magashegyi borvidékben. Az elmúlt évtized borai és az egyre több ambiciózus, a szakmához értő fiatal pedig bizonyította, hogy érdemes volt. Közülük is kiemelkedik Kiss Attila, akinek édesapja 1997-ben alapította a borászatot, gépészmérnökként, aki a mai napig vele dolgozik, a szőlőtermesztésben vesz részt.

Kiss Attila azonban már tudatosan erre a pályára készült és a Corvinuson végzett. Közismert, hogy az Olaszrizlingből írta diplomamunkáját és ez a „szerelem” tovább él saját borászatában.

A borászat ma már 15 hektáron tevékenykedik, saját telepítés, saját géppark, saját emberek. Egy precíz embernek ezek rendkívül fontos feltételek. Szeretné, ha a borkészítés minden részletét képes lenne ellenőrzése alatt tartani és ezt csak így tudja. „Akárhogy is nézzük, a bor élelmiszer, amit itt elkészítünk, az más emberek asztalára kerül és elfogyasztják, de a higiénia nem csak azért fontos. – mondja – E nélkül nem garantálható a borok minősége. Nem makulátlan tartályból nem jön ki makulátlan bor.” Márpedig ez nagyon fontos Kiss Attilának. Mindig meg akarja találni az arany középutat a művészet és a technológia között. „Nekem is vannak ötleteim, folyamatosan kísérletezem a borral. Erjesztéssel, érleléssel. Ezeket kisebb tételekkel végzem és ha jól sikerül és a fogyasztóknak is tetszik, akkor áthozom a termelésbe.”

Így született „szerelembora” az Olaszrizling. 8-10 különböző technológiai folyamatot próbált ki, míg végül megtalálta a legjobbat. Ennek lényege, hogy a tartályos erjesztés után a bor kb. egyharmad része fahordóban érlelődik. Kétharmad acéltartályban marad a finomseprűvel együtt, mert kísérletei szerint így szebben fejlődik. Kb. három-négy hónapig így érlelik, de közben felkeverik a finomseprűt. Végül kóstolással döntik el, hogy mikor kell összefejteni. Véleménye szerint a Mátra klímája és talaja tökéletes a fajtának, ahhoz, hogy magas minőség jöjjön létre. Már a szőlőben tesznek a minőségért. Egyszálvesszős termelési móddal dolgoznak, hogy ne tudjon „túlteremni” a szőlő.

A másik kedvenc bora a Flóra nevű házasítás, amivel a Mátra illatvilágát próbálja megjeleníteni. Olyan, bort készítenek, mint a virágokkal borított erdei rétek illata. A fogyasztók körében népszerű Irsainál, amit náluk Olivérnek neveznek, sokkal komplexebb bor. „Az irsai könnyen érthető, ahogy nevezem dizájner bor, nem elmélyülésre ösztönöz, és akár fröccsnek is jó.” – mondja.

Ezek szerint nem zavarja, ha fröccsnek isszák a borát – kérdezek vissza. „Miért zavarna, ennek olyannak kell lenni, hogy fröccsnek is jó legyen.

-Az olaszrizlingnek is?

Nem zavarna, de nem ajánlanám, az olaszrizling nem lesz jó fröccsnek, ott a szénsav ront az élményen, szerintem azzal nem érdemes próbálkozni.

Kiss Attila nagyon hisz saját borvidékében. Környezetében látja a sok fiatal tehetséges borászt, akiknek nagyon pozitív a hozzáállásuk. A borvidéken vannak megfelelő méretű borászatok és mivel ez az egyetlen magashegyi területünk meg is van az az egyedisége, ami szükséges a sikerhez. A Mátra jövőjét a reduktív borokban látja és ez a siker nem fog rajta múlni.

Látogassatok el egyszer hozzá! https://www.kissattilabor.hu/

Sok sikert kívánunk hozzá!

Kupa-Kovács