Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Húsvéti borok: Húsvéti borcsomagunk - La Pasqua

Húsvéti borok: Húsvéti borcsomagunk - La Pasqua

"La Pasqua"  húsvéti olasz borcsomag

Milyenek a húsvéti borok és ételek? Olaszországban a Húsvét a magyarnál jóval nagyobb ünnep. Rómában tízezrek várják ilyenkor, hogy a Pápa személyesen tartsa meg a szertartást és „Urbi at orbi” áldását. Olaszország szerte körmeneteket tartanak és megtelnek a templomok. A Húsvét azonban ott is a böjt végéről, az evésről és ivásról - olaszokról lévén szó - természetesen a húsvéti borokról is szól. Az olasz hagyományos húsvéti ételek hasonlítanak a magyarhoz, tehát fehérbort és vörösbort is lehet hozzá fogyasztani. 

Ott is esznek bárányt és húsvéti tojást, de a sonka helyett inkább szalámit fogyasztanak  és ami nálunk kevéssé divatos, friss zöldbabot. A három legérdekesebb közül az első, a húsvéti torta, ami nem egy édesség. A rétestésztát 33 rétegben hajtják össze, ezzel emlékezve Jézus korára keresztre feszítésekor és articsókával, tojással és zöldfűszerekkel töltik meg. A második a Húsvéti Pizza, ami inkább egy felfújt. Ezt pecorino és parmezán sajttal készítik és reggelire vagy előételnek eszik. A harmadik pedig a Nápoly környékén népszerű Casatiello Napoletano, ami egy kalácsszerű étel, de sajtot szalámit, és szalonnát is tesznek bele sőt, egy egész tojást is belesütnek.

A leghíresebb édesség ilyenkor a Colomba, ami tulajdonképpen a pannetone húsvéti változata, nevét galambalakjáról kapta.

Nápolyban ellenben egy ricotta-val és bogyós gyümölcsökkel készült édességet esznek, aminek Nápolyi sütemény a neve.

Pugliaban, a primitivo bor hazájában pedig a Scarcella and Fiadoni készítése szokásos, ami egy szárazabb sütemény, ennek a tetejére húsvéti motívumokat rajzolnak.

Az ételekhez természetesen jól fogy a bor és azok jellegéből és a idő melegre fordulásából következően több a fehér, mint a vörös. Nálunk azonban a sonka jól bírja a vörösborokat is, habár egy férfiasabb furmint is jól áll neki.

Nem is folytatom, íme kedvezményes Húsvéti Borcsomagunk tartalma:

 

Bottega Pinot Grigio DOC Delle Venezie 2019 (0,75 l)

Az észak-olasz régió legfontosabb fehérbor fajtája a Pinot Grigio, amely könnyű, száraz, jó savú bor, citrus jegyekkel és egy kis mandulával. Szinte önálló fajtává vált a hosszú idő alatt, annak ellenére, hogy valójában ez a mindenhol jól ismert Pinot Gris.

Fantinel Borgo Tesis Friulano 2019 (0,75 l)

A magyarok számára nevezetes szőlőfajta a Friuliano, mert ennek leánykori neve volt a Tocai, amit a mi Tokaj borvidékünk miatt kellett megváltoztatni. Az észak-olasz régió, a Friuli fajtája és gyakran minerális, körte, fehér húsú gyümölcsök és akár tárkony is érezhető illatában. Természetesen semmi köze nincs a magyar Furminthoz.

Alessandro di Camporeale Kaid Sauvignon Blanc 2018 (0,75)

Friulitól legmesszebb lévő borrégió Szicília, ahonnan ez a nagyon különleges Sauvignon Blanc származik. Olaszország déli részén, sokkal több napsütésben testesebb bor készül, kevesebb trópusi gyümölcs több gyógynövényesség jellemzi. Határozott savai vannak.

Terrecarsiche Classici Rosato Murgia 2019 (0,75 l)

A rosé egyre népszerűbb Olaszországban és egyre inkább könnyeden gyümölcsösen, a magyar ízlésnek megfelelően készítik el. Ez a dél-olasz Pugliai rosé, nagyon gyümölcsös, epres illatával és krémes lecsengésével bizonyosan megnyeri tetszésedet.

Fanti Sant'antimo Rosso DOC 2018 (0,75 l)

Ez a nagy hagyományú borászat a leghíresebb toszkán területen Montalcinoban a Brunello hazájában található. Ez a bor nem kizárólag Sangioveset tartalmaz, hanem Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah is található benne. A Brunello nagyon szigorú előírásaitól való szabadság egy nagyon érdekes, élvezhető és megfizethető árú bort eredményez.

Poliziano Chianti DOCG 2018 (0,75l)

A toszkán borászat szemet gyönyörködtető ültetvényeivel és borászatával igazi látványosság. Toszkána több területéről is készít borokat. Chianti-ja DOCG, a legmagasabb minőségi kategóriát képviseli. Igazi mediterrán Sangiovese, földes, fűszeres, sok gyümölccsel.