Gere Attila Kopar-ja és Bordeaux: Volt egyszer egy Bordeaux-i látogatás
A történet egyszerre szól hagyományról, tiszteletről és kihívásról. Bordeaux, a vörösborok egyik Mekkája, régóta etalon a borvilágban. Nem véletlen, hogy Gere Attila, Villány emblematikus borásza a kilencvenes években maga is ellátogatott oda, és így fogalmazott:
„Azt kell elérni, ami Bordeaux-ban van.” Ez az út inspirálta a Kopár megszületését, amelynek célja egy olyan nagy vörösbor létrehozása volt, amely méltó lehet a nemzetközi összehasonlításra.
Azóta a Kopár a magyar borkultúra zászlóshajójává vált: stílusteremtő, nemzetközileg is jegyzett bor, amely megmutatja, mire képes Villány a legjobb dűlőkből, a legnagyobb gondossággal. A 2021-es évjárat újra bizonyítja, hogy a magyar borászat csúcsán nincs kompromisszum.
És hogy ki az ellenfél ebben a „világok harcában”? Nem kisebb név, mint a Clarence Dillon birtok borászata, amely a legendás Château Haut-Brion (Francia Borok - Látogatás a borszentélyben) brandje. A Clarendelle Rouge 2015 Bordeaux igazi klasszikus arcát mutatja: elegancia, komplexitás és a terroirhoz hű, időtálló stílus. Egy bor, amely egyszerre modern és mélyen gyökerezik a bordói hagyományban.
Bordeaux-i és Villányi vörös: Két borvidék, két világ
A verseny tehát nemcsak két bor, hanem két borvidék között is zajlik.
Bordeaux az Atlanti-óceán közelségének köszönheti hűvösebb, kiegyensúlyozott klímáját. Az eső, a párás levegő és a változékony időjárás kihívást jelent a szőlőnek, de cserébe borai eleganciát, finom savakat és hosszú érlelhetőséget nyernek. A kavicsos, agyagos és mészköves talajokon a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Cabernet Franc adja a gerincet: struktúrában, tanninban gazdag, mégis kifinomult vörösek születnek.
Villány ezzel szemben Magyarország mediterrán borvidéke. Sok napsütés, meleg, száraz nyarak, enyhébb telek jellemzik. Ez a klíma intenzíven érett gyümölcsöket, telt testet és bársonyos tanninokat ad. A mészkő, márga, dolomit és lösz keverékén, a híres Kopár-dűlőn születő borok sűrűbbek, gazdagabbak, és gyakran erőteljesebbek, mint a franciák – tüzesebbek, de ugyanakkor harmonikusak.
Ez a kóstoló tehát arról szól, melyik világ áll közelebb hozzánk: a francia elegancia és visszafogottság, vagy a villányi erő és mediterrán gazdagság. Vagy esetleg mindkettőt kedveljük – a lényeg, hogy vörös legyen?
A csomag tartalma:
- Gere Kopár 2021 – A magyar csúcsvörös, Villány ikonja
- Clarence Dillon Clarendelle Rouge 2015 – Bordeaux méltó képviselője a Haut-Brion háztól
Vigyük haza, bontsuk fel, és kóstoljuk össze őket! Egy igazi párbaj a pohárban, ahol eldőlhet, mennyire közelítettük meg Bordeaux világát, és mit tud Villány a maga erejéből hozzátenni.
Lehet, hogy valakinek a bordói hűvös elegancia lesz a kedvence, másnak a villányi mediterrán erő – de egy biztos: a kóstolás felejthetetlen élmény lesz.
Itt az ideje a csatának, már csak Te kellesz hozzá!
Világok Harca Fehér blogcikkünk: Furmint vs. Új-Zélandi Sauvignon Blanc - Két kontinens, két stílus harca