Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legszerethetőbb francia borbrand – M. Chapoutier

A legszerethetőbb francia borbrand – M. Chapoutier

Sok híres borászat van Franciaországban, talán a legtöbb a világon. Ezek a nagyon drága francia borokat előállító Chateau-k azonban megközelíthetetlen távolságban vannak a fogyasztóktól. Elegánsak és zárkózottak. Az M. Chapoutier, annak ellenére, hogy a 4. legértékesebb francia borbrand, világhírű francia borokkal, emberközeli, barátságos és szerethető.

 

Francia Borok - Francia Chateau-k

Amikor Franciaország nagy borászataira gondolunk, akkor a szuperelegáns, a világtól elzárt Bordeaux-i Premier Cru chateau-k képe jelenik meg legtöbbünk előtt, amelyek hatalmas kastélyokban megközelíthetetlen messzeségben vannak a hétköznapi borfogyasztókról. Nem lehet hozzájuk csak úgy besétálni. Az ember kicsit félve is közelíti meg a bejáratot, még ha van is időpontja, amit csak több hónapos szervezéssel lehet szerezni. A boraik 400 ezer forint/palack ár környékén kaphatók.

Van azonban a legértékesebb francia borbrandek közül egy, amely közvetlen, barátságos és szerethető. Az M. Chapoutier,  a negyedik legértékesebb francia borbrand, a Rhone vidékének legmeghatározóbb borászata, közel 220 éves hagyománnyal.

Az M. Chapoutier Borászat - A legtöbb 100 pontos bor

A cég 1808-ban alapult. Mégsem egy kastélyban székelnek a világtól elzártan. Tulajdonosai nem bárók Francia borok - M. Chapoutier a szőlőben és grófok, vagy hercegek, hanem egy a földet és a szőlőt szerető borászcsalád. Ha az ember betéved véletlenül Tain-l'Hermitage nevű kisvárosba, igaz, hogy a vasútállomás mögötti Hermitage domb oldalán egy hatalmas M. Chapoutier felirat fogadja és az iskola is erről a családról van elnevezve, de a pincészet központja egy kis utcában egy szerénynek mondható épületben található. Az utcáról nyíló ajtón bátran besétálhatunk a fogadótérbe, ahol jó eséllyel nyüzsgő, főleg amerikaiakból álló forgatagot találunk. Nem véletlenül.

A világ leghíresebb amerikai borszakértője Robert Parker ennek a pincészetnek adott legtöbbször maximális száz pontot, vagyis találta a borokat tökéletesnek.

A fogadótérben vásárolhatunk és kóstolhatunk, még néhány ausztrál bort is. Az M. Chapoutier-nak ugyanis ott is van egy borászata.

A család filozófiája "egyszerű", a terroir-nak kell kifejezésre jutni a borokban, természetközelien, biodinamikusan borászkodnak, minimálisan szeretnének beavatkozni a szőlő és a bor életébe. Ezért a hozzáállásért szeretik a világ borfogyasztói boraikat és persze azért, mert a legjobb területekkel rendelkeznek, amit érdemes kifejezni a borokban. Az M. Chapoutier legnagyobb előnye és különbsége a nagy Bordeaux-i chateauk-hoz képest, hogy minden árkategóriában készítenek bort és minden árkategóriában a maximumot nyújtják. Csak a tapasztalt borfogyasztók tudják megkülönböztetni olcsóbb boraikat a drágáktól, mert már az induló árkategóriában is nagyon alkotnak.

A Syrah és a Rhone-Völgye

A Rhone minden fontos fajtáját termesztik, de a világ referencia pontjának tekinthetők a syrah fajtában. Francia borok - Rhone völgye és a syrah Ennek az északi területektől a déliekig többféle stílusa van, ha valaki meg akarja ismerni ezt a világot érdemes néhány területről, néhány árkategóriában megkóstolni boraikat. Aki azt gondolta, hogy ismeri a syrah-t, mint mi magunk is nagyon meg fog lepődni. Olyan különleges világú borokat talál majd, amivel máshol bizonyosan nem találkozhat.

Az M. Chapoutier egyik tulajdonsága éppen ez. Olyan illat és ízvilágot tapasztalhatunk, ami teljesen elüt a megszokott, mondhatni közhelyestől. Minden bor egyedi élmény, amelyet máshol nem találunk és ez nem marketing szöveg. Tényleg érdemes megkóstolni őket.

A mostani kóstoló különleges alkalmat kínál erre, mert a pincészet képviselője tartja. Mindenkinek nagyon ajánljuk.

Kupa-Kovács  

Tartalomhoz tartozó címkék: Chapoutier Rhone völgye Syrah