Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Legjobb Francia Borok: Kis francia forradalom a Veritasnál - Új Bordeaux-i borok választékunkban

Legjobb Francia Borok: Kis francia forradalom a Veritasnál - Új Bordeaux-i borok választékunkban

Bordeaux kétségtelenül a világ egyik legismertebb és legnagyobb befolyású borvidéke. Az itteni fajták, a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot a világ minden pontján megtalálhatók. A Veritas régi adósságát törleszti, amikor végre növeli kínálatát az itteni borokból. És nem is akármilyen minőséggel.

A Bordeaux-i vörösek - Francia vörösborok 

A Bordeaux-i vörösek sokáig voltak egyeduralkodók a világ minőségi borpiacán. Az öt nagy Bordeaux-i Premier Cru ház volt a világ gasztronómiájának csúcsa. Bordeaux-ban ugyan Tokajnál később volt a klasszifikáció, de hatása jóval nagyobbnak bizonyult. 1855-ben III. Napóleon javaslatára született meg, azóta szinte változatlan. Ekkor határozták meg a Premier Cru területeket, amelyek aztán hihetetlenül felértékelődtek a következő 150 évben. Mindenki ezeket a borokat tartotta igazodási pontnak és velük akart versenyezni. Legjobb francia borokAnnak ellenére, hogy nagy borokat találunk már máshol is a világban, a nagy házak presztízse nem csökken. Egyes boraik ugyan eddig is megtalálhatók voltak nálunk, de ezek legtöbbje megfizethetetlen árú.

Bordeaux sokat adott a világnak. Innen terjed el a Malbec és a Petit verdot is. A nagy francia szőlőfajták házasítását is innen vették át a világ borászatai. Bordeaux-ban egy borban általában minimum 2 fajta szőlőt. Attól függően, hogy melyik területről származik a bor ezek változnak. 

A barrique szó is a vidékről származik. Ez azt a kisebb 225 literes hordóméretet jelenti, ami ezen a borvidéken volt elterjedt. A hordóban eleinte csak szállították a bort, de idővel rájöttek, hogy nagyon jót tesz a helyi vöröseknek az érlelés. Ettől kapja a Cheddar sajtos, fűszeres, vaníliás jegyeket.

Bordeaux borvidéket a Garron folyó osztja két részre. A folyó bal és jobb oldalán a borok erőteljes eltérést mutatnak. A tipikus balparti rész Medoc, amelyen belül a négy legfontosabb terület St-Estèphe, Pauillac, St-Julien és Margaux. Ezen az oldalon a Cabernet Sauvignon dominál, kavicsos és mészköves talajjal. Gyakran minerálisak és testesebbek, tanninosabbak a borok, mint a jobb partiak. 

A jobb parton a fő területek Pomerol and St-Emilion. Ezen a parton a merlot dominál, amit gyakran a Cabernet Franc egészít ki, és jóval selymesebbek, gyümölcsösebbek, kevésbé tanninosak a borok, habár jó néhány kivételt találunk. Érdekes módon sok boruk nagyon hosszú ideig érlelhető, de nagyon sok fiatalon is fogyasztható. A talaj agyagosabb, kevesebb kaviccsal és a felszínen inkább mészkővel. 

Nálunk eddig az egyetlen megfizethető árú Bordeaux-i pincészet a Clarendelle volt. Ennek a birtoknak a  tulajdonosa a Chateau Haut-Brion, amely egyike az öt nagy háznak. Amelyek közé a következők tartoznak még: CHATEAU LAFITE ROTHSCHILD, CHATEAU MOUTON-ROTSCHILD, CHATEAU LATOUR, CHATEAU MARGAUX. Az ő szőlőföldterületeik drágák, de mivel senki nem akarja eladni őket, ezért tulajdonképpen ez lényegtelen.

Clarendelle Chateau Haut-Brion egyúttal nagykereskedő is és a jövőben az általuk kizárólagosan forgalmazott három ház tételeit is felvettük a választékunkba. Kivételes területekről származó kis birtokokról van szó, „még megfizethető” borokkal. Így ezentúl lesz a választékban  Bordeaux-ból elérhető áru Margaux, Saint-Estéphe és Pessac-Léognan is.  Érdemes kipróbálni ezeket a borokat, amelyek a borvidék különböző részeit reprezentálják és amelyek stílusa erős eltéréseket mutat. A három terület, amiről a borok érkeznek:

Saint-Estéphe, Pessac-Léognan, Margeaux.

Bordeaux-i stílusok megismerése önmagában hosszú időt vesz igénybe, de az igazán nagy Master of Wine minősítésű Legjobb francia borok - Clarendelle Rouge Bordeaux Kastély szakértők tökéletesen felismerik vakkóstolás alapján az évjáratokat és termőterületeket. Ezek szerint nekünk is lenne esélyünk erre. Szóval rajta. Ha valakinek sikerül mindenképpen jelezze felénk.

Clarendelletől is beszereztünk két újdonságot a  Médoc-ot és a Saint-Émilion-t, amelyek szintén nagy élményt nyújtanak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Bordeaux Francia bor Franciaország