Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Forradalmi borok - Mit ivott (és evett) Petőfi?

Forradalmi borok - Mit ivott (és evett) Petőfi?

Azt könnyebb megmondani, hogy mit nem ihatott. Például Budapesten készült pezsgőt semmiképpen sem. A történelmi távolság nehézségei ellenére újra megpróbálunk utána járni, nem csak azért, mert mindjárt itt a forradalom ünnepe, hanem azért mert Petőfi a legnagyobb borvers költőnk és megérdemli, hogy újra és újra foglalkozzunk vele.

 

Forradalmi pezsgő - A magyar pezsgő és más nyalánkságok

A forradalom győzelmét ünnepelve biztosan kibontottak néhány pezsgőt és ezek között már lehettek magyarok is, de Petőfi biztosan nem ivott Budapesten készült pezsgőt. Az első gyárat ugyanis halála után néhány évvel, 1852-ben alapították. Végképp nem ihatott volna Törley pezsgőt, annak ellenére, hogy ez a legrégebbi ma is működő pezsgőüzemünk. Ezt ugyanis csak 1882-ben hozták létre, épp tavaly volt 140 éves. Petőfi idejében a pezsgő egyre népszerűbb lett Magyarországon és ezt főleg Széchenyinek köszönhetjük, aki egy Champagne-ben tett látogatás után mindent megtett, hogy segítse a magyar pezsgőgyártás elindítását. A pezsgő szavunkat is ő alkotta. Az első gyárak Pozsonyban jöttek létre és ha Petőfi magyar pezsgővel koccintott a forradalom győzelmére, akkor az biztosan onnan származott. Valószínűleg Esch és Társától, amit 1842-ben hoztak létre.

Abban a korban azonban az emberek legfőképpen fehér bort és sillert ittak, legalábbis ezek voltak a legnépszerűbbek. A vörösek közül pedig legfőképpen kadarkát, ami akkor még dominálta a magyar szőlőskerteket, de biztosan szóba jött már a kékfrankos. Bikavért azonban nem, mert az körülbelül 150 éves múltra tekint vissza, de nem úgy értették még mint ma, egy konkrét eredettvédett bor Forradalmi borok a Pilvaxban elnevezéseként, hanem a sötét testes borok megnevezése volt általában. Ez még a filoxéra vész előtti kor volt és az alakította erőteljesen át a telepített fajták szerkezetét. Petőfi továbbá hótziher, hogy nem ihatott cserszegi fűszerest vagy Irsai Olivért, mert ezeket később nemesítették. Ott volt azonban Tokaj, ami már akkor is legfontosabb borvidékünk volt és az egész 19. században a világon az édes és erősített borok voltak a legdivatosabbak, mint a Madeira, ami egy etalon volt a 18-19. század fordulójáig. Az erősített borokba ugyanis alkoholt adnak, ami a kor legjobb tartósítószere volt és garantálta a hosszabb életet és a szállíthatóságot. Akkoriban nagyobbrészt folyóborként hordóban szállították a borokat és azokat az éttermekben és kocsmákban mérték ki.

Forradalmi borok - Étel és italpárosítás a Pilvaxban - Jelenkori italajánlónk a Pilvax ételeihez

A Pilvaxban is biztosan folyóbor fogyott leginkább, habár ott komoly kézzel írott étlap és borlap is, volt jó néhány palackos tétellel is. Petőfi állítólag a bevert tojást szerette és ahhoz egy jó szürkebarát vagy egy rosé éppen megfelelne, kínálatunkból ezeket ajánlanánk Neki:

Bujdosó Matacs Szürkebarát Válogatás 2018

vagy ha inkább a rosé mellett döntene

Vylyan Villányi Rosé Kakas 2022


Az étterem szerint az alábbi ételek voltak népszerűek abban az évben, amihez mi a mai borainkból ajánlunk forradalmi tételeket:

 • Hideg töltött uborka, amihez száraz furmintot ajánlanánk, esetleg egy jó pezsgőt: 
  -Disznókő Tokaji Dry Furmint 2021, amelynek a 2020-as évjáratát a világ 100 legjobb bora közé választották.
  vagy
  -Törley 140 éves Chardonnay Brut, amit az évfordulóra adtak ki.
   
 • Bundázott dunai hal ecetes hagymaágyon, amihez balatoni bor dukál például egy jó olaszrizling:
  -
  Figula Olaszrizling Sóskút 2021
   
 • Jókai bablevese egy kis káposztával megigézve – Ehhez biztosan kékfrankost vagy kadarkát ittak abban a korban:
  -Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2018
  vagy
  -Fekete Borpince Szekszárdi Kadarka 2019
   
 • Kardélre vetett, lőporfüstös szárnyas falatok – Amihez a füstösség miatt adható egy kellemes merlot, vagy egy testes hordóban erjesztett chardonnay:
  -Szeleshát Szekszárdi Merlot 2019
  vagy
  Pátzay Prémium Chardonnay 2019

   
 • Áldozati bárány hagymafüves bugyorban – ami nagyon jó étel a borok szempontjából, mert testes fehér de testes vörös is passzol hozzá elkészítéstől függően. Mi egy fehér cuvéet vagy egy fűszeres bikavért adnánk:
  -Kvaszinger Tokaji Tokaj Dry 2021
  vagy
  Thummerer Egri Bikavér Superior 2017


   
 • Fiatal disznónak szűzpecsenyéje szalonnába burkolva, pirosra sütve – Ehhez mindenképpen egy bordói házasítás ajánlunk:
  -Tiffán Villányi Lucia 2016

Forradalmi borok

 • Édességként pedig a következők jöhettek szóba: apró sörétekkel ízesített szilvás rétes, kapros túrógombóc édes tejnek fölével, erdei gyümölcsözön palacsintába rejtve  - Ezekhez pedig édes Tokajit ajánlunk különböző édességgel, mert a túrógombóchoz elég egy késői szüret, de szilvás réteshez már egy könnyedebb aszú is megfelelő:
  Pajzos Hárslevelű Késői szüret 2013
  vagy
  Grand Tokaj Aszú 5 puttonyos 2017
  vagy
  Serpens Tokaji 6 puttonyonyos Aszú 2017

Kár, hogy nincs, aki megfőzze hozzá az ételeket, mert mi szívesen megkóstolnánk a borokkal együtt.

Kupa-Kovács

 

Álljon itt a végén Petőfi leghíresebb borverse, amit nem lehet megunni és lehetne a himnuszunk is.

A BOROZÓ

Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;

Gondüző borocska mellett,

Sors, hatalmad nevetem.

És mit ámultok? ha mondom,

Hogy csak a bor istene,

Akit én imádok, aki

E kebelnek mindene.

És a bor vidám hevében

Füttyentek rád, zord világ!

Szívemet hol annyi kínnak

Skorpiói szaggaták.

Bor taníta húrjaimra

Csalni nyájas éneket;

Bor taníta elfeledni,

Csalfa lyányok, titeket.

Egykor majd borocska mellől

A halál ha űzni jő:

Még egy korty – s nevetve dűlök

Jégöledbe, temető!

(Pápa, 1842. április.)