Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Duckhorn és Coppola - Kalifornia álom, kaliforniai borok - Az Oscar-díjtól a Fehérházig

Duckhorn és Coppola - Kalifornia álom, kaliforniai borok - Az Oscar-díjtól a Fehérházig

Amerika, a nagy showbiznisz hazája - Újvilági borok között kalandozunk ezen a héten is

A század elejei nagy alkohol tilalmat és a mai száraz városokat látva nem gondolnánk, hogy az USA-ban olyan mértékben fejlődik a borkultúra és a fogyasztás az utóbbi 25 évben, hogy már messze a világ legnagyobb borpiacává vált. Közel kétszeresen megelőzve az utána következő Franciaországot. Úgy tűnik, ha a szabadpiac hazájában belekezdenek valamibe, akkor azt rendesen csinálják.

Amerikai mércével mérve mi magyarok szinte mindannyian alkoholisták vagyunk. Az ottani meghatározások szerint, aki hétvégénként megiszik néhány pohár bort, már függőnek tekinthető. Az USA-ban mindenhol találhatunk olyan területeket, ahol a lakók népszavazása alapján betiltották az alkoholt. Ezek az úgynevezett „dry” települések. Ezt fontos tudni azoknak, akik utazást terveznek az USA-ban, mert esetleg egy olyan megyében szállnak meg, ahol 100 km-re van a következő olyan étterem, ahol bort szolgálnak fel, ahogy ez velünk már megtörtént..... Hogy ezt a tragédiát elkerüljük vagy tervezzünk, vagy utazzunk virtuálisan.

A század elejei nagy alkohol tilalmat és a mai száraz városokat látva nem gondolnánk, hogy az USA-ban olyan mértékben fejlődik a borkultúra és a fogyasztás az utóbbi 25 évben, hogy már messze a világ legnagyobb borpiacává vált. Közel kétszeresen megelőzve az utána következő Franciaországot. Úgy tűnik, ha a szabadpiac hazájában belekezdenek valamibe, akkor azt rendesen csinálják. Különösen igaz ez Kaliforniára, a showbiznisz és Hollywood hazájára. Az itteni borvidék mára a világ egyik legismertebb és legdrágább borrégiójává vált. Sonoma Valley, Russian River Valley, Napa Valley nevét szinte mindenki ismeri és az itt termelt borok technológiailag és stílusban is tényleg különlegesek. Pedig a termelők nincsenek könnyű helyzetben. A vidék ugyan sokkal melegebb, mint a világ híres bortermelő vidékei: Ott nem ismerik azt a kifejezést, hogy a szőlő nem érett be az időjárás miatt. Ellenkezőleg azzal szenvednek, hogy ne érjen túl, ne tűnjenek el a savak és a bor ne váljon szimpla gyümölcslévé. A szőlők szüretelés után elképzelhetetlenül magas cukorral rendelkeznek, amikre különböző, nálunk nem feltétlenül megengedett technológiát alkalmaznak. Ez persze csak a tömegborokra érvényes. A leghíresebb pincék és legjobb borok mögött komoly borászati munka van. Ahhoz, hogy az USA-ban a borkultúra és Kalifornia ilyen népszerű lett, Hollywood nagyon sokat adott. Talán nem tűnt fel mindenkinek, de az elmúlt 30 év filmjeiben a szimpatikus főhősök kezébe mindig bor kerül egy-egy jelentben. Igaz, hogy a poharat legtöbbször nem jól fogják meg, de a rendezők és színészek nagyon elkötelezettek a borkultúra terjesztésében. Ahogy a dohányzás ellenes küzdelemnek egyik fontos terepe volt a hollywood-i film, amiben eltűnt a sztárok kezéből cigaretta. Na de mi váltotta fel? A bor.

Ezek után nem csodálkozhatunk azon, ha Hollywood legnagyobb sztárjainak egyike, a Keresztapa rendezője, Francis Ford Coppola nevét viseli az egyik legismertebb Kaliforniai pincészet. Coppola a családi legendárium miatt alapított borászatot. E szerint a nagyapja Agostino 1920-ban kezdte a borászkodást. New Yorki lakásukban egy betonkádban készített bort, mert abban az időben ehhez máshogy nehéz volt hozzájutni. Coppola aztán feleségével közel 40 éve vásárolták a birtokukat, amit lassan formáltak borászattá. A Veritas által kizárólag képviselt borászat nem a névadó miatt vált sikeressé, hanem hihetetlenül magas minőségű borai miatt. Boraik a legszebb klasszikus újvilági stílust képviselik. Nagy olajos vajas Chardonnay és igazi lekváros Cabernet Sauvignonokat találunk náluk.

Az egyik legkülönlegesebb borukat az idei Oscar gálára készítették. Ez a Russian River Valleyből származó Chardonnay és Pinot Noir arany borítású üvegben készült a gálára. Ezt szürcsölhették a hírességek a fogadáson. Russian River valley az USA és a világ egyik legmagasabban jegyzet régiója. Ellentétben más Kaliforniai területekkel, sokkal hűvösebb és ködösebb. Az itt készült Pinot Noir-t és Chardonnay a borértők a legmagasabbra értékelik.

A DuckHorn, a másik,  a Veritas által képviselt borászat is dicsekedhet hasonló sikerekkel.

Az ő borait Obama elnökké választásának Fehérházi beiktató ünnepségén szolgálták fel. Ők Napa Valley egyik meghatározó borászata, amelyet 1976-ban alapítottak, amikor a régió még nem volt világszinten ilyen ismert. Napa története ugyan a 19. században kezdődött, de az alkohol tilalom gyorsan véget vetett a fejlődésnek. A sikert az utolsó 50 év hozta meg. A régió összefogásában ma 550 borászat található.

Kalifornia varázslatos hely, ahova most nem tudunk eljutni, mert ott még javában tombol a járvány. Akik egy kicsit szeretnének a cikken túl is kapni valamit a hangulatból, azoknak a Kerülőutak című Hollywood-i filmet ajánljuk.