Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Champagne: Dom Pérignon a pezsgő kedvelők Albert Einsteinje

Dom Pérignon (1638-1715) egy igazi zseni volt, a szó legszorosabb értelmében. Isten hű szolgájaként életének 47 évét töltötte a Saint Pierre Apátságban. Isten iránti rajongása mellett egyetlen dologgal foglakozott, hogy létrehozza a tökéletes Champagne-t. Az apátság a Champagne vidék szívében volt található és Dom Pérignon jelenléte előtt, ez az ital csupán egy savanykás, nem teljesen beérett bor volt. A mi zsenink volt az, aki ebből a borból megalkotta azt az isteni nedűt, amit ma Champagne-nak hívunk.

Tehetsége korán megnyilvánult és ő kapta azt a feladatot, hogy a különböző területről érkezett borokból a legjobb Cuvée-t összeházasítsa. Ő dolgozta ki a technológiát arra is, hogy a szőlő héját időben elkülönítsék a kipréselt létől, ami nélkül csak rosé Champagne lenne, mivel az itt termesztett szőlő jó része a vörös Pinot Noir.

A híres anekdota szerint, amikor először megalkotta a buborékos italt, kihívta rendtársait és így kiáltott fel Dom Pérignon:

„Gyertek gyorsan, a csillagokat kóstolom!” 

Itt nem állt meg az újításokban. A pezsgő lezárása mindig kihívás volt, mert az erjedés során az üvegek szétdurrantak vagy a dugót kilőtte az erjedő gáz. Dom Pérignon a dugó formáján és az üvegen is változtatásokat eszközölt, hogy ezt elkerülje. A klasszikus pezsgős üveg formát is tőle kaptuk.

Az általa világhódító útjára bocsátott ital aztán rengeteg boldog pillanat kísérője lett a világban és talán még több szomorút édesítettek meg vele. A Champagne által előidézett boldogság-mennyiség bizonyosan legyőzi a relativitás elmélet általit.

 

Ahogy Oscar Wilde mondja: „Az öröm pezsgő nélkül teljes egészében mesterséges.”

 

Ünnepeljük tehát az igazi zsenit, aki előrevitte és jobb hellyé tette a világot, Dom Pérignon-t. Nevét ma is őrzi a Champagne borvidék egyik legkiválóbb brandje, amiből rosét és évjáratos változatot hoznak forgalomba és a Moët Hennessy tulajdonában van. Ez ugyan olcsónak nem nevezhető, de egy nagy esemény kísérőjeként nem okoz csalódást. A most forgalomban lévő 2010-es évjáratot a szakértők nagyon magasra értékelik. James Suckling 98 pontot adott neki, de a Wine spectator és a Wine Enthusiast magazinok is 96 pontra értékelték.

 

Végül egy jó tanács. Igyunk elég pezsgőt, nehogy úgy járjunk, mint Maynard Keynes a híres közgazdász, akinek ugyan nevéhez köthető a Nagy Gazdasági Világválságból való kilábalás, élete végén mégis ezt mondta: „

Az egyetlen dolog, amit bánok életemben, hogy nem ittam több Champagne-t.”

Kupa-Kovács