Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Disznókő nagy éve 2022 – Új Kapi Aszú és a Furmint a világ 100 legjobb bora között

A Disznókő nagy éve 2022 – Új Kapi Aszú és a Furmint a világ 100 legjobb bora között

2022 egyértelműen a Disznókő Borok és a Disznókő Szőlőbirtok nagy éve volt. 30 évesek lettek, a Wine Spectator magazintól, egy gyönyörű születésnapi ajándékot kaptak, 2020-as furmintjukat a világ legjobb 100 bora közé választották.  Megjelent az új 2017-es Kapi évjárat nagy esemény. Amelyről Párizsban is ódákat zengtek.

 

Disznókő Szőlőbirtok - A 30 év örömteli munka Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő borok

A Disznókőnél meglehetősen izgalmas és nem mindennapi események követték egymást 2022-ben. Először is 30
évesek lettek, amely rendkívül ritkán fordul elő egy cég életében (Erről "Disznókő Borok - Forradalmi tradíció" címmel készült nagy interjúnk). 
30 éve indították el az 'Aszú forradalmat', ami azóta is folyik és szép lassan meghódítja a világ borkedvelő közvéleményét. Valljuk be a világ egyik vezető borászatánál dolgozni és fantasztikus borokat készíteni, nem feltétlenül a legrosszabb munka. Nem neveznénk az elmúlt évet keménynek, vagy fárasztónak. Inkább mondjuk azt 30 év örömteli munka meghozta gyümölcsét és a borát is. 

Tokaji Furmint - Tokaj ünnepe

A második esemény, ugyan ritkán fordult eddig elő, de reméljük egyre többször lesz alakalmunk beszámolni róla. A Wine Spectator magazin minden évben kiválasztja a világ 100 legmenőbb borát. Ez egy olyan lista, ami alapján sok Disznókő Furmint borkedvelő feltölti pincéjét és az éttermekben ezeket a borokat keresik. Aszúk ezen többször előfordultak már, sőt a Disznókő borai is. Magyar száraz fehérbor azonban valóban ritkán kerül fel a listára, ugyan már ez ennek is örülhettünk egyszer. Az Oremus furminja volt az úttörő néhány éve. Az idei listára a Disznókő Szőlőbirtok került fel és nem egy aszúval, hanem egy száraz furminttal. Ez rendkívül örvendetes az egész borvidék számára, amely az aszú mellett a száraz furmintot is szeretné feltenni a világ bortérképére. Úgy tűnik talán nem alaptalan ez a remény. A díj nem csak a Disznókő, hanem Tokaj sikere is, amit mindannyiunknak érdemes megünnepelni.
Tipp: egy üveg Disznókő furminttal!

A Wine Spectator szerkesztői a következő leírást adták a borról. 
Enyhén krétás fehérbor, amelyben az őszibarack és eper gyümölcsös ízeit a csillagánizs, szárított kakukkfű és mirha lenyűgöző jegyei egészítenek ki. Ínycsiklandó és sós hosszan tartó lecsengés jellemzi.” 90 pont 

Sajnos a 2020-as évjárat már jó ideje elfogyott, de a 2021-es a méltó folytatása. Minden alakalom jó alakalom megkóstolására.

Tokaji Kapi Aszú 2017 Bemutató

A harmadik esemény gyakrabban történik az első kettőnél. Bemutatták a Kapi aszú új, 2017-es évjáratát. A Gundel étterem gyönyörű emeleti termeiben nagyobb szakmai közönség kóstolhatta meg elsőként az új top aszújukat. Ez a bor jó néhány három Michelin csillagos étterem kínálatában is megtalálható. A birtok izgalmasabb dűlőjéből származik, amely aszúra termett. Szinte minden évben szép savakkal és egészséges aszúszemekkel örvendezteti meg a borászokat. A 2017-es év szinte tökéletesnek mondható. Azon ritka évek egyike, amikor a botritisz nem bogyók külső részén növekszik, hanem a belsejében. Ilyenkor ez a nemespenész belülről átalakítja a gyümölcsöt és krémes nagyon egészséges aszúszemeket hoz létre. A bor még fiatal, ásványosság, akácvirág, pici vanília, csonthéjas gyümölcsök, kajszi, citrusos jegyek dominálnak, de rendkívüli potenciállal rendelkezik. Méltó folytatása a 2015-ös évjáratnak. 

A bort Párizsban is bemutatták egy vacsora keretében és a francia kritikusok ódákat zengtek róla.
Most pedig a Veritas Dohányban látunk vendégül egy Újévi Aszúkoccintásra a Disznókő Pincészettel január 13-án, pénteken, ennek részletei: Újévi Aszúkoccintás.
Várunk szeretettel, csak regisztrálni szükséges!

Kupa-Kovács