Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A rejtélyes Carménère országa – Chile, a vadregényes újvilág - Bortúrák az otthonodban

A rejtélyes Carménère országa – Chile, a vadregényes újvilág - Bortúrák az otthonodban

Mindannyian halandók vagyunk az első csókig és a második pohár borig.

Eduardo Galeano

A Carménère a világ legtitkolódzóbb szőlőfajtája. Ezt a címet pedig egyhangú pontozással nyerte el. Száz éven át Merlotnak álcázva itatta magát az emberekkel. A történet még a 19. századba nyúlik vissza. Ebben az időben sok francia fajtát telepítettek be Chilebe, közöttük a Bordeaux-ban akkor még elterjedt Carménère-t. A fajta aztán szép lassan eltűnt a világ minden szőlőültetvényéről. Chile ez alatt az olcsó és jó minőségű Merlot termelőjévé vált a világban. A probléma csupán az volt, hogy a szakértők nem tartották elég fajtajellegesnek a chilei borokat. Elütött a világ Merlot-itól és ezt sokan vetették a szemére, mások viszont épp ezért szerették. Néhány évtizede aztán egy genetikai vizsgálat után kiderült, hogy a majdnem kihaltnak hitt Carménère rejtőzött a Merlot cimkék mögött. Chile így a Carménère szinte egyetlen termelője lett néhány nap alatt és a nemzeti fajtájukat is meglelték. A Carménère jellegzetes újvilági karekterű bor. Nagy testű, nagyon sötét, nagyon gyümölcsös, de a tanninjai kerekebbek és kedvesebbek, mint a Cabernet Sauvignon-é.

Chilével kapcsolatban nem ez az egyetlen különlegesség. Az ország nagyon változatos éghajlatú és olyan sokféle talajon és klímán termelnek szőlőt, mint sehol máshol a világon. A borvidékek olyan festői és vadregényes környezetben vannak, hogy a gyalogtúrázók és természetjárók kedvelt helyei. Chile alakja és elhelyezkedése rendkívüli. 4270 km hosszú, ami Svédország északi része és Olaszország déli része között távolsághoz mérhető. Ezzel szemben nincs 200 km széles, ami a Miskolc Budapestnek felel meg. Egyik oldalról az Andok hatalmas csúcsai, másik oldalról a Csendes-óceán határolja.

Itt található a világ legszárazabb területe az Atacama sivatag, ahol hatalmas távcsövek figyelik az égboltot. A világ legviharosabb tengere, a rettegett Horn fok, ahol annyi hajó süllyedt el, mint sehol a világon. A világ legmagasabb vulkánja, ami közel 7000 m. Itt volt a mérések óta legnagyobb földrengés, az elképzelhetetlen 9,6 Richter skála szerinti értékkel. Az ország északi része, még a trópusokhoz tartozik, a déli pedig csak néhány lépésre van az Antarktisztól.

Ehhez mérten a borvidékek rendkívül változatosak. A legismertebb területek a Central valley-ben vannak, amik közül is a leghíresebb a 650 méteren található Maipo völgy, ahonnan a Veritas által képviselt Santa Carolina legjobb borai kerülnek ki. Ezek a területek állították fel a standardokat a chilei borok számára, határozták meg a borstílusokat.

A Maipo völgy mediterrán klímáján inkább Cabernet-t és Syrah-t termelnek, a legmagasabb minőségben. A Leyda völgyben, ami hűvösebb és csak 8 km-re található az óceántól, inkább az illatos Sauvignon Blanc érzi jól magát, ami komplexitásban felveszi a versenyt az Új-Zélandi borokkal és sokkal tovább eltartható. A Santa Carolina a Chardonnay-t az 1000 méter fölötti Itata völgyben termeli, ahol már bizonyítottan 400 évvel ezelőtt is készítettek bort. Természetesen a katolikus egyháznak köszönhetően. Egyes borászok, az óceánparti ültetvényeknél is hűvösebb területeket kezdtek keresni a fehérborok számára. Ilyenek pedig akadnak bőven. Ma már 2200 méter fölött is termelnek borokat. Ahol a nappali és éjszakai hőmérséklet között 20 foknál is több lehet, a szél pedig állandóan fúj. Chilében a kalandra vágyó borászok mindig találhatnak új kihívásokat.

 

A Santa Carolina chilei borászat 140 éves múltra tekint vissza és 2015-ben a világ legjobb újvilági borászatának választották. Chile egyik legnagyobb exportőre és legismertebb termelője.

Chilenek van még egy különlegessége. Ez az egyetlen bortermelő ország, ahol a Filoxéra nem tudott megtelepedni. Chilében a mai napig nincs szükség a betegségnek ellenálló tőre telepíteni a szőlőket.

Nem lehet azon csodálkozni, hogy egy 4000 km hosszú országban nem lehet egységes gasztronómia kultúráról beszélni. A földrajz könyvek általában legalább három részre osztják az országot, de Chilének nincs olyan híres terméke, mint például az argentinoknak a  marha. Imádják az egyszerű ételeket, sokak szerint az avokádós hot-dog nemzeti eledelnek számít. Szeretik a csípős paprikát, rengeteg kagylót fogyasztanak és a hegyek között hagyományos kukoricás ételeket, mint a Humitas. Ez egy kukorica levélbe csomagolt darált kukorica, édes bazsalikommal, szalonnával, hagymával, paprikával.

Mi magyarok sokat tanulhatnánk tőlük. Chile száz év alatt egy ismeretlen bortermelőből a világ 5. legnagyobb exportőrévé küzdötte fel magát. Mi száz év alatt a világ egyik legfontosabb termelőjéből kerültünk a lista alsó felébe. Ez az utca azonban nem egyirányú.

 

Kovács Tibor