Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreti beszámoló 2020 - Lóska Zoltán a Gróf Buttler borászat szüretéről

Szüreti beszámoló 2020 - Lóska Zoltán a Gróf Buttler borászat szüretéről

Szüreti beszámoló - Lóska Zoltán a Gróf Buttler borászat szüretéről – Mi köze a Sörgyári capriccionak a Nagy Egedhez?

Milyenek lesznek a Gróf Buttler borok? Talán nem gondolnánk, de még a viszonylagosan egymáshoz közeli borvidékeken is komoly különbség lehet a szüreti tapasztalatokban, ez az egyik tanulság a Gróf Buttler pincészet szüreti beszámolójából. De az is, hogy akár egy hogy egy borásznak is lehet kedvenc sörös filmje.

Hogy megy szüret a Gróf Buttler Borászatnál? Mióta tart? Mikor lesz vége kábé?

Későn kezdtük, szeptember második hetében a Muskotállyal, ami az Egri csillagba kerül, illetve lesz egy félédes muskotály is belőle. Idén nagyon magas volt a mustfok 19 ennél a fajtánál, ami jó 3 fokkal nagyobb az átlagnál. Úgy tűnik jövő héten be tudjuk fejezni az egész szüretet. A Cabernet fajták maradnak a végére. Az időjárás picit átírta a forgatókönyvet, mert jön az eső és gyorsan kell szedni a középérésűeket, merlot, syrah, kadarka, kékfrankos, mert ezeket könnyen tökreteszi az eső.

Gróf Buttler Borok - Szüreti beszámoló

Miben különbözik ez az év a megelőzőkétől?

Az egész év kétarcú volt, a rekkenő hőség és szárazság, vagy a véget nem érő eső. Az átlagosnál jobb, de az október most a csúnyábbik arcát mutatja. Bizonyos fajtáknak, mint a Muskotály és Chardonnay nagyon jó volt, de a Pinot-t egyre korábban kell szüretelni évről évre. Összességében a koraiaknak volt jobb az év. A későbbi rizikósabb lett nálunk itt Egerben. Akár még táblán belül is lehetnek eltérések, ahol jobban sikerült a növényvédelem, ott minden rendben, de egy másik párásabb részen gondok lehetnek.  

Milyen bort tervez elsőnek, 2020-ast a piacra hozni?

Mi nem szeretünk kapkodni a borokkal. A Rosé lesz az első, de ez sem jön ki idén. Nem jövünk ki Márton napra borral. A csillag lesz a második, valamikor március után. A szabályozás szerint az előtt nem is lehetne kijönni vele, de nem is tervezzük.

Melyik lesz a legrégebbi bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?

2015 Nagyeged Bikavér most jön ki a piacra, most fogyott el a 2013. A 2018-as Chardonnay is érkezik, amit sokan várnak. Gróf Buttler borok szőlőterület

Hányadik évjárata lesz a legrégebbi borának idén szüretkor?

A Nagyeged Bikavért már 2003-ban készítettünk és idén is tervezzük.

Gróf Buttler Borászat - Borász

Ki a kedvenc Regényhőse?

Dobó István.

Milyen borral kínálná meg?

Nagyeged Bikavér.


Mi a kedvenc filmje?

Imádom a filmeket, sokat is nézek. Hogy egy párat említsek a Harcosok klubja, Trainspotting, Sörgyári capriccio, hogy utat találjunk a Nagy Egedtől a sörig.