Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

50 év munkájával az aszályos évek ellen - Bujdosó szüret 2022

50 év munkájával az aszályos évek ellen - Bujdosó szüret 2022

A Bujdosó borokról azt kell tudnunk, hogy Bujdosó Ferenc édesapja 50 évig építette szőlőbirtokaikat, szem előtt tartva, hogy jó fekvésű, jó vízháztartású és egymást kiegészítő területekre telepítsen. Ennek az 50 évnek köszönhetik, hogy idén egy ilyen száraz évben is azt mondhatják nagyszerű évjárat lett 2022.

Egyetlen szüret sem egyszerű, mindig kell tartani az őszi esőktől, a rothadástól, a nem várt problémáktól és manapság a munkaerőhiányától is. Az ilyen száraz, aszályos évben, amikor korán kezdődnek a munkák, az esőt inkább várták a gazdák augusztusban és Bujdosóék birtokán meg is érkezett. Két kellemes esőt is kaptak, ami sokkal jobbá tette az évjáratot. 2022 nem a mennyiségről lesz nevezetes, de Bujdosó Ferenc szerint -

"Nagyon szép évjárat lesz, mégha voltak olyan területek is, ahol megkínlódta az aszályt a szőlő. Most látszik, hogy beértett édesapánk 50 évi munkája "

– teszi hozzá. – Az elmúlt fél évszázadban úgy építette a birtokot, hogy a legjobb fekvésű és jó vízmegtartó képességű területeket kereste. Ennek köszönhetjük, hogy egy ilyen nehéz évben is szép, egészséges szőlőt szüretelünk.

Voltak ugyan fajtáik, amiknek kimondottan nem tetszett az aszály, mint az Olaszrizling és a Merlot, amik augusztusban veszélyben voltak, de megmentette őket az eső. A korai fajtákból is kevés lesz és fiatal ültetvények náluk is szenvednek, de összességében elégedettek. A szüretet a pezsgő alappal kezdték, ami egyre fontosabb termék a pincészet számára, de ezt még augusztus elején volt.

Bujdosóék épp a birtokaik fekvése miatt nem aggódnak sem túl alacsony savakért, sem a túl magas cukor miatt, ami egy ilyen meleg száraz évben probléma lehet. Teljesen eltérő adottságú területeik vannak, amik jól kiegészítik egymást. Ott van például a Viszi pusztai Csiriptető, ahol mindig kicsit magasabbak a savak az olaszrizlingben. A Kislaki területen meg mindig magasabb a cukor és alacsonyabb a sav. A két terület házasításából szinte mindig megalkotható az ideális bor. Hasonló a helyzet a chardonnay-nál, ahol a Balatonlellei terület magasabb savakat ad, de a Szőlőskislaki magasabb cukrot. Ezért a dűlők szüretelési időpontjait egymáshoz is igazítják, hogy jól kiegészítsék egymást.

A globális felmelegedés szüreteivel az a legnagyobb gond, hogy egymásra csúsznak a fajták, ami jó néhány előnnyel is jár Bujdosó Ferenc szerint. 30 évvel ezelőtt október végén szüreteltünk. Ma ez 3 hét vagy akár egy hónappal korábban van.

A klímaváltozás egyértelmű nyertese a az olaszrizling és a kékfrankos.

Ez a két fajta a szeptember végi és október elejei esők miatt folyton veszélyben volt abban az időben. Most sokkal biztosabban és egészségesebben érik be – osztja meg velünk ezt az érdekes tényt. – Ez a két fajta fontos nekünk, ezért ez örömteli – teszi hozzá.

A szüret 90%-a lassan kész, ami kétségtelenül korai, igazából már csak a vörösekre várnak. Ezek is szépen néznek ki. A rosénak valót már szedik a kékfrankosból és merlotból, de egy erős őszi esőzés még tudna károkat okozni a vörösek esetében. Ahhoz azonban elég komoly és hosszantartó eső kellene, mert az érés nagyon szépen halad és minden remény megvan, hogy egy nagy vörös évjárat legyen a Balatonnál.

Kupa-Kovács