Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Etyek-Budai Borvidék - Etyeki borok

Etyek-Budai borvidék  - A fővárostól egy ugrásra, borvidék a Duna partvonalán

A környéken már az Árpád-házi királyok idejében szőlőtermesztéssel fogllkoztak. A rácok ide is behozták később a vörösbor készítés technikáját, és azt is termeltek nagyrészt. A XIX. században azonban inkább fehér borral lehetett kereskedni, hiszen arra volt igény, így a fehérbornak amúgy is kedvező vidéken ez lett túlsúlyban.

A filoxéra járvány nagyon súlyos károkat okozott, így a hivatalos borvidék elnevezést csak 1990-ben kapta vissza, azóta töretlenül fejlődik.

Borvidék területe: 1600 hektár

Földrajzi jellemzői:

Mészkő, dolomit vagy homokkőzet az alapja a talajnak

Időjárás:

Az országos átlaghőmérsékletnél kicsit alacsonyabb a hőfok, a csapadék nagyjából az országos átlagnak felel meg. Szelesebb vidék, a folyamatos széljárás a jellemző.

Jellemző szőlőfajták:

Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling,  Királyleányka, Muskotály, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Pinot Noir, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Franc

Borászatok: 

Rendezés:
Nézet: