Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Etyek-Budai Borvidék - Etyeki borok

Etyek-Budai borvidék  - A fővárostól egy ugrásra, borvidék a Duna partvonalán

A környéken már az Árpád-házi királyok idejében szőlőtermesztéssel fogllkoztak. A rácok ide is behozták később a vörösbor készítés technikáját, és azt is termeltek nagyrészt. A XIX. században azonban inkább fehér borral lehetett kereskedni, hiszen arra volt igény, így a fehérbornak amúgy is kedvező vidéken ez lett túlsúlyban. Etyeki borvidék-Budai borvidék-etyeki borok-budai borokA filoxéra járvány nagyon súlyos károkat okozott, így a hivatalos borvidék elnevezést csak 1990-ben kapta vissza, azóta töretlenül fejlődik.
Borvidék területe:
1600 hektár
Földrajzi jellemzői:
Mészkő, dolomit vagy homokkőzet az alapja a talajnak
Időjárás:
Az országos átlaghőmérsékletnél kicsit alacsonyabb a hőfok, a csapadék nagyjából az országos átlagnak felel meg. Szelesebb vidék, a folyamatos széljárás a jellemző.
Jellemző szőlőfajták:
Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling,  Királyleányka, Muskotály, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Pinot Noir, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Franc
Borászatok: 

Rendezés:
Nézet: