Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Balatoni Borvidék - Balatoni borok

Balaton, nyár, szürkebarát....borok nemcsak a strandra! Nézzük meg mik a jellemzői a Balatoni borvidékeknek, és milyen remek borászatokat találhatunk itt!

A balatoni borrégió területén 6 borvidéket különböztetünk meg. Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüredi, Balaton-felvidéki, Zalai Borvidék, Nagy-Somlói Borvidék. A Somlói Borvidéket külön is megtalálod nálunk. A balatoni borvidékeken már régóta termesztenek szőlőt, itt is a római korig visszanyúló hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A badacsonyi borokat egyenesen az "istenek nektárjának" nevezték, de természetesen később a Veszprémi Püspökség is készített itt misebort. Az Eszterházy család dézsmapincéjében is ezek a borok értek.

Balaton-felvidéki borvidék (1300 hektár), Balatonboglári borvidék (3200 hektár), Badacsonyi borvidék (1600 hektár), Balatonfüred-csopaki borvidék (2150 hektár), 
Zalai borvidék(1600 hektár), Nagy-Somlói borvidék (600 hektár)

Földrajzi jellemzői:

A Balaton-felvidéki borvidéken a talajt meszes kőzet, bazaltos láva és tufakőzet, vályogos talaj jellemzi. 

Balatonfüred-csopaki borvidéken a talaj szintén változatos: kristályos pala, melyet homokkő, mészkő, homok fed, néhol magas vastartalma miatt megfigyelhetjük, hogy a föld vörös színű.

Balatonboglári borvidéken a talaj homok, lösz, barna erdőtalaj. 

Badacsonyi borvidéken változatos, vulkánikus eredetű. 

Időjárás:

A 4 borvidéket leginkább a mediterrán jelleg és sok napsütés határozza meg. A Balaton víztükréről visszaverődő fény javítja a szőlő minőségét, különlegessé teszi a borvidék klímáját.

Jellemző szőlőfajták: 

Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kéknyelű, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Pinot Noir, Kékfrankos, Királyleányka, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Borászatok:

Rendezés:
Nézet:
Raktáron
1.235 Ft
Raktáron
1.645 Ft
Raktáron
1.955 Ft
Raktáron
1.890 Ft