Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Neszmélyi borvidék - Neszmélyi borok

"A neszmélyi bor vitathatatlanul a komáromi ispánság legjobb bora." - írták 1832-ben és azóta sincs ez másképp

Mint szinte az összes magyarországi borvidéken, itt is, már a római korban termesztettek szőlőt, amely hagyományt szerencsére a török hódoltság nehéz időszaka sem tudott megsemmisíteni,. így a XVIII. századtól újraéledt a szőlő- és bortermelés Neszmély és környékén.

Neszmélyi Borvidék-szőlők, borok

Eszterházy családnak volt itt mintaszőlészete, Széchenyi István is külön megemlíti a neszmélyi borvidéket és borokat írásában. Sokak szerint a neszmélyi szőlőhegyről a legszebb kilátás nyílik a Dunára. Magas savtartalma miatt is kedvelték a borokat, hiszen így remekül lehetett kereskedni vele külföldre, ugyanis jól bírta a szállítást. A filoxéra járvány itt is átalakította az eredeti fajtaszerkezetet. Alapvetően fehér boros vidék, régen a Budai Fehér, Sárfehér, Juhfark voltak az Ezerjó mellet a fő szőlőfajták, manapság már megtalálható a legtöbb fehér és néhány vörös szőlőfajta, bár többnyire inkább rosé alapanyagnak használják. 

Neszmélyi borvidék területe: 1400 ha

Időjárás: 

Az országos átlagnál csapadékosabb és hidegebb, szelesebb vidék. A napsütötte órák száma azonban magas, és a hőingadozás alacsony. A szőlterületek a napsütötte lejtőkön találhatóak. 

Földrajzi jellemzői: 

Alapvetően löszös földterület található, de fellelhető dolomit, homokkő, márgán kialakult barna erdőtalaj is. 

Jellemző szőlőfajták:

Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, Chardonnay, Ezerjó, Müller-Thurgau, Zöldveltelini, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Ottonel Muskotály, (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos)

Borászatunk a Neszmélyi Borvidékről:

Rendezés:
Nézet:
Raktáron
2.180 Ft 1.962 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft
Raktáron
1.280 Ft 1.152 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.205 Ft
Raktáron
1.340 Ft 1.206 Ft