Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A Vylyan pincészet a Veritas egyik fontos Villányi parner borászata

HOGYAN TÁMOGATJA CSALÁDJA A MUNKÁJÁBAN?
Az idők során lányaim egészen jól hozzászoktak ahhoz, hogy sztochasztikusan jövök-megyek a világban. Amikor összetorlódnak az események, és kevés időm jut rájuk, legfeljebb engem furdal a lelkiismeret, ők mosolyogva tűrik, néha berzenkednek kicsit. Persze, már felnőttek, így ennek egyre kevesebb lesz a szerepe. Ami a tényleges munkát illeti, egyre gyakrabban segítenek a kitelepüléseknél a Vylyan standokon, vagy nyári munkára jönnek a pincészethez. Ennek nagyon örülök.
MILYEN HÁZI KEDVENCEK SZALADGÁLNAK A PINCÉSZET KÖRNYÉKÉN?
Hát, elég nehéz lenne háziasítani a pincészet környezetében élő kedvenceket… A teraszon hasukat süttető rézgálic színű pannon gyíkok mindnyájunk kedvencei. Ami a szárnyasokat illeti, az íróasztalnál ülve sajnos gyakran koppannak az ablakomon a kamikáze cinkék, hiába matricáztuk azt fel „sasokkal”. Az egyik etető pont az ablakom alatt van, és szegények gyakran eltévesztik a házszámot. A szőlőben járva őzekkel, rókákkal, szarvasokkal (őket inkább csak halljuk szeptember környékén) is gyakran találkozunk, szüretidőben a megdézsmált sorokon is tapasztaljuk, hogy mennyire otthon érzik magukat nálunk.
A SZŐLŐTERMESZTÉS, BORKÉSZÍTÉS HOSSZÚ FOLYAMATÁNAK MELY RÉSZÉT VÉGZI A LEGSZÍVESEBBEN ÉS MELY FELADAT OKOZZA A LEGKEVESEBB BOLDOGSÁGOT?
A borok házasítása okozza a legnagyobb örömöt. Születésüktől kezdve bábáskodunk felettük, ismerjük az összes tételt. Figyeljük és jegyezzük, hogyan alakulnak, változnak, hiszen élő anyagról van szó. A borokat több körön keresztül kóstoljuk végig. Nagyon érdekes, hogy sokszor csupán néhány százaléknyi változtatás mennyire más egyensúlyt ad. A bennünk lévő Vylyan zsinórmérték alapján mondjuk ki a végső verdiktet.
VAN VALAMILYEN BABONA VAGY NEM SZOKVÁNYOS ESZKÖZ, ELJÁRÁS, MELYET ALKALMAZ A BORKÉSZÍTÉS SORÁN?
Hiszek abban, hogy a hordókon nagyon sok múlik. Egy ugyanazon bortétel különböző erdőkből származó, típusú és égetésű hordókból kóstolva olyan, mintha nem is ugyanaz a bor lenne. A különféle borokat személyiségükhöz illő hordókban érleljük, kiemelve ezzel egyedarcúságukat.
MIVEL FOGLALKOZNA, HA NEM BORT KÉSZÍTENE?
Nem is tudom. Ha a Nagymamám nem mondta volna annak idején naponta, hogy legyek orvos, talán magamtól az lettem volna. Úgy érzem, a gyógyítás közel állna hozzám – persze ez ma már csak teória.
MELYIK SZŐLŐFAJTA A KEDVENCE ÉS MIÉRT?
A Pinot Noir. Azért, mert kifinomult, nem tolakodó, mégis ezer rétege van. Izgalmasan érik, és gyakran okoz meglepetést. Egy jó Pinot Noir-ral nem lehet igazán betelni és eltelni.
MELYIK VOLT A LEGJOBB BOR, AMIT ÉLETÉBEN KÓSTOLT?
Hű ha, ez nem egyszerű kérdés. Ami eszembe jut így kapásból az egy gyönyörű estén kóstolt 1986-os Lafite Rothschild, vagy a legendás 1956-os évjáratú Tokai Aszú, vagy Alvaro Palacios L’Ermita bora a Priorato borvidékről... Hogy melyik volt a legjobb? Ezt így lehetetlen kijelenteni.
MELYIK VOLT A LEGJOBB BOR, AMIT ÉLETÉBEN KÉSZÍTETT?
Ez sem egyszerű, a Vylyan borok közül is van néhány kedvencem: az 1998-as és a 2004-es Pinot Noir. A 2003-as szűztermés Syrah. A 2006-os Dobogó és Mandolás. A 2012-es Kékfrankos.
HA VALAHOL KÜLFÖLDÖN KELLENE BORT KÉSZÍTENIE, MELY BORVIDÉKET VÁLASZTANÁ?
Azt hiszem Toscana-t, Maremma körül egy birtokon, ami nagyon közel van a tengerhez. Új-Zélandon még nem jártam soha, de érzem, hogy nagyon szeretném a déli szigetet, ahol megtalálnám a Pinot Noir helyét.
Rendezés:
Nézet:
Raktáron
1.545 Ft
Raktáron
4.045 Ft
Raktáron
1.590 Ft
Raktáron
1.940 Ft
Raktáron
5.655 Ft
Raktáron
10.115 Ft
Raktáron
10.115 Ft