Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A Vylyan pincészet a Veritas egyik fontos Villányi parner borászata

HOGYAN TÁMOGATJA CSALÁDJA A MUNKÁJÁBAN?
Az idők során lányaim egészen jól hozzászoktak ahhoz, hogy sztochasztikusan jövök-megyek a világban. Amikor összetorlódnak az események, és kevés időm jut rájuk, legfeljebb engem furdal a lelkiismeret, ők mosolyogva tűrik, néha berzenkednek kicsit. Persze, már felnőttek, így ennek egyre kevesebb lesz a szerepe. Ami a tényleges munkát illeti, egyre gyakrabban segítenek a kitelepüléseknél a Vylyan standokon, vagy nyári munkára jönnek a pincészethez. Ennek nagyon örülök.
MILYEN HÁZI KEDVENCEK SZALADGÁLNAK A PINCÉSZET KÖRNYÉKÉN?
Hát, elég nehéz lenne háziasítani a pincészet környezetében élő kedvenceket… A teraszon hasukat süttető rézgálic színű pannon gyíkok mindnyájunk kedvencei. Ami a szárnyasokat illeti, az íróasztalnál ülve sajnos gyakran koppannak az ablakomon a kamikáze cinkék, hiába matricáztuk azt fel „sasokkal”. Az egyik etető pont az ablakom alatt van, és szegények gyakran eltévesztik a házszámot. A szőlőben járva őzekkel, rókákkal, szarvasokkal (őket inkább csak halljuk szeptember környékén) is gyakran találkozunk, szüretidőben a megdézsmált sorokon is tapasztaljuk, hogy mennyire otthon érzik magukat nálunk.
A SZŐLŐTERMESZTÉS, BORKÉSZÍTÉS HOSSZÚ FOLYAMATÁNAK MELY RÉSZÉT VÉGZI A LEGSZÍVESEBBEN ÉS MELY FELADAT OKOZZA A LEGKEVESEBB BOLDOGSÁGOT?
A borok házasítása okozza a legnagyobb örömöt. Születésüktől kezdve bábáskodunk felettük, ismerjük az összes tételt. Figyeljük és jegyezzük, hogyan alakulnak, változnak, hiszen élő anyagról van szó. A borokat több körön keresztül kóstoljuk végig. Nagyon érdekes, hogy sokszor csupán néhány százaléknyi változtatás mennyire más egyensúlyt ad. A bennünk lévő Vylyan zsinórmérték alapján mondjuk ki a végső verdiktet.
VAN VALAMILYEN BABONA VAGY NEM SZOKVÁNYOS ESZKÖZ, ELJÁRÁS, MELYET ALKALMAZ A BORKÉSZÍTÉS SORÁN?
Hiszek abban, hogy a hordókon nagyon sok múlik. Egy ugyanazon bortétel különböző erdőkből származó, típusú és égetésű hordókból kóstolva olyan, mintha nem is ugyanaz a bor lenne. A különféle borokat személyiségükhöz illő hordókban érleljük, kiemelve ezzel egyedarcúságukat.
MIVEL FOGLALKOZNA, HA NEM BORT KÉSZÍTENE?
Nem is tudom. Ha a Nagymamám nem mondta volna annak idején naponta, hogy legyek orvos, talán magamtól az lettem volna. Úgy érzem, a gyógyítás közel állna hozzám – persze ez ma már csak teória.
MELYIK SZŐLŐFAJTA A KEDVENCE ÉS MIÉRT?
A Pinot Noir. Azért, mert kifinomult, nem tolakodó, mégis ezer rétege van. Izgalmasan érik, és gyakran okoz meglepetést. Egy jó Pinot Noir-ral nem lehet igazán betelni és eltelni.
MELYIK VOLT A LEGJOBB BOR, AMIT ÉLETÉBEN KÓSTOLT?
Hű ha, ez nem egyszerű kérdés. Ami eszembe jut így kapásból az egy gyönyörű estén kóstolt 1986-os Lafite Rothschild, vagy a legendás 1956-os évjáratú Tokai Aszú, vagy Alvaro Palacios L’Ermita bora a Priorato borvidékről... Hogy melyik volt a legjobb? Ezt így lehetetlen kijelenteni.
MELYIK VOLT A LEGJOBB BOR, AMIT ÉLETÉBEN KÉSZÍTETT?
Ez sem egyszerű, a Vylyan borok közül is van néhány kedvencem: az 1998-as és a 2004-es Pinot Noir. A 2003-as szűztermés Syrah. A 2006-os Dobogó és Mandolás. A 2012-es Kékfrankos.
HA VALAHOL KÜLFÖLDÖN KELLENE BORT KÉSZÍTENIE, MELY BORVIDÉKET VÁLASZTANÁ?
Azt hiszem Toscana-t, Maremma körül egy birtokon, ami nagyon közel van a tengerhez. Új-Zélandon még nem jártam soha, de érzem, hogy nagyon szeretném a déli szigetet, ahol megtalálnám a Pinot Noir helyét.
Rendezés:
Nézet:
Raktáron
3.230 Ft
Raktáron
1.940 Ft
Raktáron
1.545 Ft
Raktáron
1.875 Ft
Raktáron
4.045 Ft
Raktáron
1.875 Ft
Raktáron
1.590 Ft
Raktáron
5.655 Ft
Raktáron
3.875 Ft
Raktáron
3.850 Ft
Raktáron
10.115 Ft
Raktáron
10.115 Ft