Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vesztergombi Pincészet Szüret 2022 - A túlzásba vitt napozás ártalmai

Vesztergombi Pincészet Szüret 2022 - A túlzásba vitt napozás ártalmai

Ki merne manapság magas fényvédő faktoros naptej nélkül napozni? De mit csináljanak a szőlők, akik egész nap ezt teszik, de nincs naptejük? Erről is beszélgettünk Vesztergombi Csabával a 2022-es szüret kapcsán.

 

Szekszárdi Borok

„Szekszárd szerencsés borvidék, mert nagyon jó a vízháztartása.” – nyugtat meg bennünket  Vesztergombi Csaba a beszélgetés elején. „20 méterrel a talajszint alatt van egy agyagos vízzáró réteg, ezért a 10 évnél idősebb szőlők mindig tudnak elegendő vizet találni maguknak.” – teszi hozzá.

A Vesztergombi Pincészetnél ezért nem okozott olyan károkat a vízhiány. Nem volt könnyű év, de a víz hiánya nem volt komolyabb probléma. A szőlők szépen beértek és már a fehérek és rosék ki is erjedtek náluk. Sőt a Merlot is elkezdték szedni az alapborokhoz, ami szép gyümölcsösnek, zamatosnak ígérkezik.

Volt azonban egy ritkán tapasztalt probléma, amit valószínűleg olvasóink sem ismernek igazán. A szőlők leégtek, vagyis napégést szenvedtek. A szőlőtermesztés egy adott pontján megritkítják a leveleket, hogy a fürtöket közvetlenül érje a nap és a levegő jobban tudjon járni a tőkéken belül is. Idén a sok és megszakítás nélküli napsütés több helyen túlzottnak bizonyult a szőlőknek. A fürtök a nagy mennyiségű UV sugárzás hatására helyenként megégtek és elszáradtak. Ez általában, csak egyes fürtök nap felőli oldalát érinti, a belső vagy árnyékos fele ép marad. A szőlőben ugyan ritkán tapasztalni ilyet, de mi emberek jól ismerjük a legégést, amitől legtöbben már mániákusan védekezünk az utóbbi évtizedekben.

A fürtök égett részét ilyenkor ki kell vágni, hogy ne kerüljön be a borba, ami lassítja a szüretet, de szerencsére, ha esetleg benne maradna egy két rész, azt a bogyózógép kirostálja.

Vesztergombi Borok

Végül is ugyan komoly gondok nincsenek, de a meleg év következtében a termés kevesebb lesz 20-30 százalékkal. Az év viszont szokatlan eltéréseket mutatott a különböző dűlök között.

„Egyes helyeken még több is termett, mint szokott.” – mondja el a borász. – „De nem látszik a természet logikája, hogy miért. Látszólag nincs köze a fekvéshez, vagy olyan tényezőkhöz, amit egyértelműen gondolnánk. A természet a saját utját követte.”

A lényeg azonban, hogy a szőlő kiváló, jók a beltartalmi értékek és a fogyasztók jó évjáratot várhatnak. A prémium borok is jónak ígérkeznek, de persze erről még korai beszélni. Ott még egy szűk hónapot várni kell.

Nem álljuk meg, hogy a végén feltegyük a mindenki foglalkoztató kérdést: Nem aggódnak-e az energia árak miatt? „Szerencsére néhány éve napelemeket szereltünk fel, ezért az áramszámlától nem tartunk.” – válaszolja Csaba. – „A fűtés azonban jelenleg gázzal megy. Az komoly fejtörést okoz nekünk is. Úgy tűnik át kell állnunk valamilyen áramos megoldásra.”

Szerencsére ez azonban nem befolyásolja a borok minőségét. Továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy a Vesztergombi Család nagyszerű borokat készít számunkra. 

Ha kíváncsi vagy Szüreti Beszámoló Sorozatunkra, az alábbi cikkeket ajánljuk figyelmedbe:

-Patrícius Borház Tokaj - Szüret 2022 - Tudományos pontossággal 

-50 év munkájával az aszályos évek ellen - Bujdosó szüret 2022

-Szüreti Beszámoló 2022 - Új szüret, új lehetőségek és kihívások a Pátzay Borbirtokon

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: szekszard Vesztergombi