Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Cabernet Sauvignon, te csodás! (Sánta Borbála)

Borkóstolás félig laikusan? Lehetséges!

Habár a cabernet sauvignon-t ismertem korábban, argentín vonatkozásban, ez előtt még nem találkoztam vele, de egy olyan országból, ahonnan a szenvedélyes tangó is származik, ezt a tüzes kis nedűt is meg kellett kóstolnom és milyen jól tettem!

 

Nagy mumusként kezeltem sokáig a „vöröset”, mondván: én még túl fiatal vagyok hozzá. Ám eljött a várva-várt idő: megöregedtem, tehát jöhetnek azok az élvezetek!

 

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Ismertsége ellenére egy relatíve új szőlőfajta, a szintén bordeaux-i cabernet franc és a sauvignon blanc szőlőfajták vad kereszteződésével jött létre, első említése a 17. századra teszi Délnyugat-Franciaországba.

 

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány. A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.

 

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.

A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre. Receptre nem, de a Veritasnál kapható!

Palo Alto Cabernet Sauvignon Reserve 2007

 

12 évesen a csúcson! Intenzív rubin szín. Átütő feketére érett meggy, vörös áfonya jelenik meg illatában és ízében. Testes, kerek, elegáns, száraz korty, bársonyos tanninokkal és dohányos, füstös tónusokat tartalmazó hosszú utóízzel.

 

Csinos palack, mondtam is magamban: gyere, téged most haza viszlek. Felbontáskor kellemes pukk fogadott (ajánlom a hangfetisiszták figyelmébe). Már a pohárba töltéskor is látszott, ez komoly tétel lesz. Boltív-szerű lecsurgás a pohár falán, a nyár egyik kedvenc illata: meggy. És a színe!

Édesanyám száját a következő felkiáltás hagyta el az első korty után: Hmm, ez fincsi!

Magas, 14 térfogat százalékos alkohol, szóval csak óvatosan!

 

Ajánlom nagy beszélgetésekhez, hosszú nyári estékhez a grill mellé, bármely Punnany track-hez, anyós puhításhoz.

Trapiche Arg. Oak Cask Cabernet Sauvignon 2017

 

Maga a tömör-gyönyör!

 

Mély vörös szín. A cabernet sauvignon jellegzetes jegyeit prezentálja úgy, mint fekete cseresznye, sötét bogyósok, cédrussal és fűszerekkel kiegészülve. Testes, kerek, tanninhangsúlyos vörösbor.

 

Nem ugrott ki a palackból, de ami elsőre nem jött szembe, az a pohárból már igencsak szépen muzsikált. Pár hatos az asztalon vagy a levegőben és máris érzetem: pillangók a hasamban, melegség, igazi szerelem volt. Az első korty után egyből tudtam, hogy lesz második randi. Megnyert magának a sok bogyós gyümölcs, a kellemes, de nem tolakodó tannin-érzet.

 

Ajánlom báránycsülökhöz, áfonyás szűzhöz, első, második és sokadik randevúkhoz vagy, ahogy én szeretem a legjobban: nyakig merülve egy kád forró vízben egyedül, vagy éppen Vele.

 

 

Rendezés:
Nézet: