Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bio bor, organikus bor - Miért érdemes bio bort inni?

Bio bor, organikus bor - Miért érdemes bio bort inni?

Hogyan mentsük meg a világot borivással?? 

A bio borok és a bio termesztés egyre népszerűbb a világban, ami jó a környezetnek, és jó a fogyasztóknak is, mert egészségesebb borokhoz jut, de a minőség egyáltalán nem lesz rosszabb. Az tény, hogy érdemes bio vagy külföldi szóhasználatban inkább organikus bort inni, itt összefoglaljuk, hogy miért. A blog megírásához a soproni Steigler bio borászattól Varga Tamás volt segítségünkre.

Bio bor szabályok - Megfelelő szabályozottság és ellenőrzés

Az egész Eu-ban, így Magyarországon is meglehetősen szigorú szabályai és ellenőrzése van a bio termesztésnek. Így, amikor egy boron az látjuk, hogy bio minősítésű, akkor abban erősen bízhatunk. Ez például a natúr bor esetén nem mondható el. Ott semmiféle központosított ellenőrzés nincs. Több ország van, ahol a termelők egyre nagyobb része áll át bio termesztésre. Külföldön nem a bio, hanem inkább az organikus szót használják erre. A legerőteljesebben Új-Zéland, ahol saját karbon semleges minősítést is kidolgoztak, nagyon sok a zéró kibocsátású borászat, mint a Yealands például. A bio termesztés pedig Új-Zélandon teljesen általános. Olaszországban is nagyon népszerű, de az általunk forgalmazott Rhone völgyi M. Chapoutier is az egyik élharcosa az organikus termesztésnek.

 

Mit is jelent a bio bor a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy valaki saját területét bio művelésűvé minősítse, előtte 3 évig már meg kell felelnie minden előírásnak. Ez a következőt jelenti: Semmilyen felszívódó vegyszert nem lehet használni. A gyomirtást nem vegyszerrel, hanem fizikai úton kell végezni, vagyis kapálni kell. Nem lehet rovarok ellen vegyszeres védekezést alkalmazni. A szőlőben természetesen szükséges permetezni, de ezt csak felületi szerekkel tehetik meg, amelyeket az eső lemos és a lombozat nem képes beszívni. Ezek olyanok, mint narancsolaj, kén és réz. Ezek egyik fő hatóereje, hogy megváltoztatja a Ph-t a felületen, így a gombák ott nem tudnak megélni. Ez magyarul lúgosítást jelent. Valami olyasmi mintha szappannal mosnánk kezet.

A védekezés másik módja a gombafertőzések ellen a több zöldmunka, ami a levelek ritkítását jelenti, hogy a szőlő képes legyen átszellőzni és a gombák ne üljenek meg a párás lombok között.

A hatóság minden évben ellenőrzi ezeket és kiadja a szigorúan egy évre érvényes bio minősítést.

Bio borok, mitől bio egy borászat

 

Bio Borok előnye: Kevesebb vegyi anyag jut szervezetünkbe - Egészségesebb életmód

Az nyilvánvaló, hogy a kevesebb vegyszer jó a környezetnek és jó nekünk is. A bio borral sokkal kevesebb vegyi anyag kerül szervezetünkbe, mert a szőlőbe ezek nem kerülnek be és az, feldolgozás után nem kerül a borba. A talajból is szép lassan eltűnnek, nem szennyezik a vízbázist, így ezen keresztül minden mást. Ez összességében az egészségesebb életmód felé tett fontos lépés. 

Alacsonyabb kén tartalom

A bio boroknál, körülbelül 25-30%-kal kevesebb ként lehet használni. A megkötött kén fontos stabilizáló eszköz a borkészítésnél, de sokan félnek tőle. Ezért van ráírva minden palackra, hogy ként tartalmaz. A bio boroknál a szabályozás ezt a minimálisan szükségesre csökkentette.

A természetes sokszínűség, növény- és állatvilág megőrzése

A bio szőlőültetvények igaz virág és rovar élőhelyek. A védekezés egyik fontos módja, hogy a sorok között olyan vegyes vadvirág és Bio borok, bio borültetvények virágokkal növények keverékét vetik el, amelyben jól megélnek a védekezéshez és beporzáshoz szükséges rovarok. Ellentétben a nem bio ültetvényekkel, ahol rovarirtást végeznek, főként a molyok miatt és ez magával hozza a hasznos rovarok, katicák, szarvasbogarak, méhek pusztulását és a madarak eltűnését is. Ha nincs rovar, nincs madár sem. A mixben olyan növények vannak, mint a facélia, lándzsás útifű, bíborhere és még jó néhány más. Ezek virágzata és gyökérzete biológiai sokszínűséget hoz létre és helyet ad az állat és rovarvilágnak. Olyan természetes életteret biztosít, amiben a méhek, amelyeket sok helyen kipusztulás fenyeget, jól meg tudnak élni és a rovarok vonzzák a madarakat is. A bio művelés  természetre bízza a védekezést és természetes körforgást hoz létre. A természetes védekezésnek egyik szellemes módja, hogy a káros lepkék női feromonját árasztó dobozkákat raknak ki. E miatt a hímek nagy számban jelennek meg, de a nőstények távolmaradnak és a szaporodás elmarad.

Bio Borkészítés: A környezettudatos szemlélet terjesztése

A bio borkészítés és fogyasztás egyúttal a környezettudatos személetet is propagálja, amire a mai világban egyre nagyobb szükségünk van. Aki bio bort iszik, talán jobban figyel majd környezetére és a bio bor népszerűsége a termelőket egyre környezettudatosabb termelésre ösztönzi. Így a fogyasztók saját szokásaikon keresztül jótékony hatással lesznek a világra. Ez pedig a legjobb módszer, mert nem kell lemondanunk semmiről és mégis teszünk egy jobb világért. Ki gondolta volna, hogy a borivás a környezet megmentésére is jó?

Bio borra fel! 

Bio termékeinket külön menüpontba szedtük: Bio Borok és egy kis zöld levéllel jelöljük a termékek fotóján:

Kupa-Kovács