Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Bortúrák az otthonodban - A Syrah és a modern gasztronómia bölcsője – Rhone völgy – M. Chapoutier borászat

A Rhone völgyét sokak szemében elhomályosítja Bordeaux és Burgundia, pedig ez a terület nagyon sokat adott a világ bor- és gasztronómia rajongóinak. Legfőképpen a Syrah szőlőfajtát, amely itt őshonos és innen indult világhódító útjára. Ezt pedig szó szerint kell érteni. A Syrah rendkívül népszerű presztízs szőlőfajta lett, ahol termesztik ott általában a magasabb árkategóriájú borok közé tartozik, ahogy ezt mi magyarok tökéletesen tudjuk. Aki a Rhone völgyében akar túrázni, annak Lyonba kell repülnie és innen járni be délfelé haladva a vidéket. Lyon pedig a modern gasztronómia bölcsője, amit egyetlen emberhez, Paul Bocuse-hoz kell kötnünk. Ő volt az, aki édesapja nem túl sikeres hoteljében megteremtette az „új konyhát” a „nouvelle cuisine”-t. Az általa teremtett alapok határozták meg a gasztronómia fejlődését a 20. század közepétől és az ő követői terjesztették el ezt a világban. Bocuse egész életében három Michelin csillaggal rendelkezett Lyon-i, róla elnevezett éttermében. Ezen kívül azonban még több csillaga is volt más kevésbé elegáns és alacsonyabb árfekvésű éttermeiben.

Nagyon sok híres fogást alkotott, amelyek közül az egyik a sügér tésztában. Sajnos a mester két éve elhunyt, de szellemisége nem tűnt el Lyonból. Éttermei továbbra is nyitva állnak a gasztronómia szerelmeseinek. A Rhone völgyében egyébként sokkal több Michelin csillagos éttermet találunk, mint például Bordeaux-ban, mutatva a régió jelentőségét.

Térjünk vissza a Syrah-ra. A fajta az utóbbi fél évszázadban indult útjára, sőt volt olyan időszak a háború után, hogy majdnem eltűnt a régióból, amit ma nem is tudunk elképzelni népszerűségét ismerve. A Syrah a Rhone északi részén a legszebb. Hermitage ezen micro régiója, a legmagasabb árfekvésű és legkülönlegesebb. Côte-Rôtie és Cornas a régió másik két híres területe. Az elsőben érdekes módon megengedik, hogy fehér bort keverjenek a Syrah-hoz. A legnagyobb terület pedig Crozes Hermitage, amely agyagdombjával igazi violás, borsos borokat ad. A syrah borban jellemzően ezeket találjuk, de a fekete olíva, a hús, a bacon, fekete áfonya is megtalálható benne.

A Rhone déli részén jellemzően nem palackozzák önállóan, mert ott sokkal tanninosabb és kevésbé elegáns bort ad. Ezen a vidéken a legismertebb és legnépszerűbb terület a Châteauneuf-du-Pape. A kilenc pápa történelmi városa, amit a francia pápaság idejének emlékét őrzi. E körül a gyönyörű város körül 19 szőlőfajtát termesztenek és ezek bármelyik kombinációjából készülhet a bor. Fehér és vörös bor vegyítésével is. Nagytestű, de elegáns borok készülnek, amelyek minden esetben a magasabb árfekvés és magasabb minőség képviselői. Itt a másik fő fajta a Grenache, amely talán kevésbé ismert itthon, de mégis nagyon népszerű a világban.

Térjünk vissza az északi területekre, ahonnan a Veritas Borkereskedés egy igazi különlegességgel látja el a magyarokat. A világ legtöbb száz pontos, vagyis tökéletesnek tartott borait készítő, kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű Chapoutier borászat.

Egyébként Saputyié-nek kell ejteni, de ennek kiejtése és leírása legtöbbünknek komoly fejfájást okoz. A borszakmában ez a név azonban fogalom, amelyet illene megtanulnom. Leírását szorgalmasan gyakorlom és néha már eltalálom. Robert Parker a modern borbírálat egyik oszlopos tagja nagyon szereti ezt a rendkívüli borászatot, vagy inkább intézményt, amivé az elmúlt 212 évben vált. A borászatot ugyanis 1808-ban alapították és 1855 óta áll a Chapoutier család tulajdonában. Ez alatt az idő alatt, mind méretben, mind minőségben hatalmasat nőtt és az északi Rhone régió bizonyos területein meghatározó lett. Hermitage nagyon különleges régióját szinte egyeduralkodóként birtokolja. Olyan különleges Syrah-kat készít innen, mint a Monier de la Sizeranne, amelyben a gyümölcsök mellett a medvecukrot is megtaláljuk. Az értékeléseken mindig 90 pont fölött kapott.

A Chapoutier délebbre is kalandozik és Châteauneuf-du-Pape-ot is készít, amit szintén megkóstolhattok nálunk. Mivel 7 millió palack bort készítenek és a Franciaország 4. legértékesebb bor brandje, ezért mindenki megtalálhatja pénztárcájának és ízlésének megfelelő borokat. Már 3000 forint alatt hihetetlen minőségű boraik vannak, de természetesen az a 6 boruk, amelyet Parker 100 pontra értékelt ennél jelentősen magasabb árfekvésűek. 

Reméljük nemsokára akár személyesen is.

Kovács Tibor

Most 20.000 forint feletti vásárlásnál egy M. Chapoutier bort adunk ajándékba, hogy kipróbálhasd! Válaszd ki az ajándékot, aztán a szövegben pirossal szereplő szót írd be a fizetésnél a kuponokhoz, és máris Tied lehet egy Luberon Blanc!