Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Champagne és Prosecco - A csillagok íze - Bortúrák az otthonodban

Hogyan segíthet egy háború hozzá egy italt, hogy meghódítsa a világot? Könnyebben, mit gondolnánk. 1871-ben, amikor a poroszok gyors háborúban legyőzték Franciaországot annyira megtetszett nekik ott, hogy végül is három évig maradtak a Champagne régióban. A pezsgő ekkor már arisztokrata körökben kedvelt ital volt Angliában és Franciaországban, aminek fogyasztását a porosz katonák is meglehetősen élveztek. Annyira, hogy hazatérésük után bizony hiányzott nekik. Mit volt mit tenni, ezek után pénzért voltak kénytelenek vásárolni. A németek ott is ragadtak a pezsgőfogyasztók élvonalában, a világon ma is a második legtöbbet isszák. Hogy jön ez össze a savanyú káposztával? No mindegy!

Ma a Champagne olyan egyértelmű sikertörténet, hogy el sem tudjuk képzelni milyen nehéz útja volt a trónig. A többi borvidéknél hidegebb régióban a szőlők érésével sok gond volt és a pincék is hidegebbek voltak az átlagosnál. A palackokban lévő bor a hideg pincében gyakran tovább erjedt és tavaszra buborékok képződtek benne a borászok legnagyobb bánatára. A buborékok gyakran szét is feszítették a palackokat, de ahogy már Argentínáról szóló blogunkban láthattátok az egyház áldásos tevékenységének köszönhetően rájöttek, hogy ez nem kár, hanem haszon. Don Perignon vallási buzgósága megalkotta számunkra a tökéletes champagne készítési technológiát. Állítólag így kiáltott, amikor először sikerült a tökéletes italt előállítania. „Gyertek gyorsan! Ez a csillagok íze!”. A valóságban azonban már Don Perignon előtt készen állt a champagne készítésének receptje, és eredetileg ő maga is azon dolgozott, hogyan lehetne megakadályozni, hogy buborékok keletkezzenek a borban. A Champagne azonban csak Don Perginon után 100 évvel a 19. század második felére vált biztonságosan palackozható és készíthető itallá. A pezsgő ital nem lett gyorsan népszerű, csak az extravagáns és nagyon előkelő fogyasztók kedvelték, királyok, az angol arisztokrácia tagjai. Ami végül is jó marketingnek bizonyult és hozzájárul, hogy mai napig az előkelőséggel azonosítják. A Champagne egyértelműen a legnagyobb presztízsű buborékos itallá vált, ami vonzotta a követőket.

Közülük az egyik az olasz Prosecco, ami néhány tekintetben lekörözte a nagy elődöt. Karrierje ugyan csak a 60-as évek után kezdett felívelni, addig inkább édes, nem mai karakterének megfelelő volt. A Champagne hagyományos erjesztéssel készül, ami palackban történik. Sok idő és kemény precíz munka szükséges hozzá. A palackokat forgatni kell és egyesével kell mindegyikkel külön foglalkozni. Az érés több évig tarthat. A világnak azonban azonnal és sok-sok buborékra van szüksége. És itt jön képbe a Prosecco. Ezt tankban erjesztik és akár 6 hónap után piacra is kerülhet. A stílus és beltartalom természetesen teljesen más, de hozzá kell tenni a Champagne nem egyszerűen érthető ital és sokaknak nehezen elfogadhatóak nagy savai és érett komplex szerkezete. A Champagne szerelmeseinek természetesen a Prosecco légiessége és könnyedsége zavaró, pont amiért szeretik a világban. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a világon a Prosecco a legnagyobb mennyiségben eladott borból készült ital. 600 millió üveggel készítenek és adnak el, pedig erősen szabályozott, hogy mely Észak-Olaszországi területeken készült italok nevezhetők Prosecconak (ezt egy előző blogbejegyzésünkben a Proseccoról részletesen elolvashatod). Igaz a francia nedűből is több, mint 300 millió üveggel.

A Champagne-t Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay fajtákból készítik, amiből az első kettő, meglepő módon vörös szőlő. Míg a Prosecco-t a Glera nevű fajtából kizárólagosan. Ez a fajta nem is lenne alkalmas olyan komplex pezsgők készítésére, mint a francia fajták.

A nagy pezsgőházak is a 19. században alakultak ki, amelyeket presztízs házaknak is neveznek. Köztük a Pommery-vel, amelyet a Veritas képvisel, neki köszönhetjük a Brut pezsgőt, amit természetesen eredetileg az angol piacra készítettek.

A buborékok úgy tűnik összehozzák az embereket. Szeretjük összejöveteleinket, örömünket, ünnepeinket, vagy győzelmeinket ezzel ünnepelni. De ahogy Churchill állítólag mondta:

„A champagne-t győzelem idején megérdemeljük, vereségben szükségünk van rá.”

Vagyis minden alkalom jó alkalom egy kis buborékra. Mi magyarok nagy pezsgőivók vagyunk épphogy csak nem férünk be a top 10 nemzet közé. Tartsuk meg a jó szokásunkat!

Világ buborékjai egyesüljetek!

Kovács Tibor