Családban az erő
Már jócskán téliesre fordult az időjárás, de a Kőlyuki Pincesort még meg-megvilágítja a gyengülő napfény. Eger legjelentősebb pincészeténél jártunk, ahol az új generáció képviselője, Juhász Ádám fogadott minket. Ádám ifjú kora ellenére rendkívül éretten és tudatosan beszélt hivatásáról nekünk.
- Gyakorlatilag együtt „nőttél fel” a borászattal. Mennyire kapcsolódtál be korábban a termelésbe, és mi az első meghatározó élményed?
- Mindig is meghatározó volt életemben a borászat. Édesapám és nagybátyám rengeteget dolgoztak, ebből nem lehetett kimaradni. Igazából nem volt olyan giccses első élményem, hogy már öt évesen mezítláb tapostam a szőlőt, de mindig is szerettem a szőlőben. Talán az volt az első meghatározó élményem, amikor 13 évesen segítettem a szőlőhuzal jelölését, és rám bízták, hogy én irányítsam az embereket. Élveztem a felelősséget.
- Mindig is a borral akartál foglalkozni, vagy voltak kilengéseid?
- Igazából soha nem volt kérdés, hogy nekem itt a helyem, és ezt már az iskola kiválasztásánál is tudatosan csináltam. Később lehetőségem volt külföldi gyakorlatok és tanulmányok elvégzésére is, amelyeket sorra ki is használtam. Voltam Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Bordeaux-ban és Németországban is. Szerencsés vagyok, mert rengeteg élményt és tudást szerezhettem meg ezalatt a pár év alatt, és szép versenyeredményeket is elértem külföldön.
- Ez egy nagyon szép ívű karrier kezdetének tűnik. Soha nem gyengültél el?
- Egyetlen eset volt, amikor még a tanulmányaim elején egy kedvezőtlen vizsgaeredmény miatt fogtam magam és hazajöttem. Azon az éjszakán nem sokat aludtunk a szüleimmel, de végül is lelket öntöttek belém, és másnap visszamentem. Hálás vagyok nekik. Ha akkor feladom, ma nem tartanék itt.
- …és hol az az itt?
- 2014-ben befejeztem a tanulmányaimat, és azóta szerves része lettem a borászatunknak. Édesapám és nagybátyám egyre inkább engem tol előtérbe, így a borászkodás mellett én lettem a pincészet arca. Rengeteg munkával és felelősséggel jár, de ez engem nagyon inspirál.
- Egyre nagyobb sikereket értek el minőségben és termelésben is. Szemrebbenés nélkül mondhatjuk például, hogy mára „rozé-nagyhatalom” lettetek itthon. Mi ennek a töretlen sikernek a titka?
- Minden stratégiai fontosságú feladatot a család kezében tartunk, semmit nem adunk ki. Édesapám irányítja a termelést, nagybátyám felel a gazdaságért. Édesanyám és nagynéném pedig a szálláshelyünket és a rendezvényeinket igazgatják. Én pedig a főborász vagyok és vállalom a szerepléseket.
- Ezek nem kis feladatok egy ekkora pincészetnél. Betegség? Szabadság?
- A betegség luxus, nem engedhetjük meg magunknak. A nyaralást pedig mindig év elejére ütemezzük és felváltva megyünk el, hogy mindig maradjon valaki, aki irányít.
Mire mindent megbeszéltünk végére értünk az amúgy nem kis borászaton, végigkóstoltuk a finomabbnál finomabb borokat és kiteljesedett bennünk az érzés, hogy egy rendkívül összehangoltan és profin működő pincéből jövünk ki.
BORKÓSTOLÓ A VERITAS DOHÁNYBAN
IDŐPONT: 2016. január 14., csütörtök, 18:00
HELYSZÍN: Veritas Dohány, 1074 Bp., Dohány u. 58-62.
A bemutató előadója: Juhász Ádám
BEMUTATÁSRA KERÜLŐ BOROK: